Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Dostojevskijs sista resa. En prsonlig berättelse om Rysslands förvandling.

Dostojevskijs sista resa. En prsonlig berättelse om Rysslands förvandling.

Prisma bokförlag 2003. Inbunden med skyddsomslag, 336 sidor, 160x220 mm. 680 gram. Mycket gott skick, namnad.

För drygt 20 år sedan skickades Leif Davidsen som utrikeskorrespondent till Ryssland ? dåvarande Sovjetunionen. Hade han själv fått välja hade breddgraderna varit betydligt sydligare, och varmare. Men nu blev det tvångskommendering från dansk tv. Nu återvänder han för att uppleva vad som sker i det hastigt föränderliga Ryssland. Det sker i form av en resa med den gamla flodbåten Dostojevskij ? en gång ett stolt skrytbygge för partipampar, men numera en turistbåt på en av Rysslands många floder, Volga.

Davidsen skriver här en blandning av skröna, historik och samtidsanalys ? det gamla systemet häcklas samtidigt som det nuvarande dissekeras. Mycket fokus läggs på hur odugligt det gamla Sovjetunionen var ? allt från den oändliga byråkratin enbart för att ta sig in i landet, till de långa köerna, de dåliga varorna ? Davidsen missar inte en chans att kritisera "gråhetens imperium".

Inte ens de sovjetiska dissidenterna får stå utan kritik, förvånansvärt nog. Kända dissidenter som exempelvis Vysotskij får nämligen kritik för att de stannade kvar i Ryssland/Sovjet, trots att de kritiserade staten. Det verkar som om Davidsens linje är att endast de landsflyktiga var sanna kritiker ? medan de dissidenter som stannade kvar i Ryssland, och försökte förändra landet inifrån, legitimerade systemet.

Den nya ryska revolutionen, då det gamla Sovjetväldet föll, får även det mycket uppmärksamhet i boken. Davidsen verkar dock något överslätande när det handlar om problemen med demokratiseringen. Att omvälvningarna ledde till en rövarkapitalism erkänner han. Men han vill inte se alla de fattiga som har blivit konsekvensen av detta, och när det kommer till diskussioner om det i boken slätas det snabbt över med argumentet att det i ett längre perspektiv nog kan komma att visa sig ha varit positivt med stålbadet som Rysslands befolkning går igenom. Föga tröst för den som drabbas, kan man väl konstatera ? ett lätt argument att ta till för den som flyter ovanpå.

Davidsens kritik av Sovjetdiktaturen är många gånger träffande. Men att han inte kan eller vill se de markanta försämringar som faktiskt har skett för många sedan Sovjets dagar ? framförallt vad gäller ekonomisk trygghet ? gör också att han inte verkar förstå varför så många människor i dagens Ryssland faktiskt längtar tillbaka till diktaturen. Författaren talar istället om en längtan tillbaka till "köerna", som om det var det som lockade ?

Det är inte lätt att veta vad som är sanning i Davidsens bok. Han talar mycket om det som kallas "vranjo", ett ryskt begrepp för en slags halvsanning/halvlögn. Själv blandar Davidsen friskt mellan faktautsagor, skrönor, roliga historier och personliga minnen ? utan att vara det minsta tydlig om vad som är vad. Hur mycket vranjo är det i Davidsens bok?

Nå, Davidsen skriver hur som helst bra, så om man inte är ute efter en helt saklig ? och refererad

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9151841584
Titel
Dostojevskijs sista resa
Författare
Davidsen, Leif
Förlag
Norstedts
Utgivningsår
2003
Omfång
336 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
155 x 215 mm
Vikt
682 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Leif Davidsen, mest känd som författare till bl a Paparazzons heder, Den lejde mördaren och De goda systrarna, blev 1980 som ung journalist skickad som utrikeskorrespondent till Sovjet. Det blev början på ett flera år långt uppehåll i landet, och på ett författarskap som hämtat mycket inspiration från öst. Tjugo år senare återvänder han som turist, för att göra en flodresa från Moskva till de ökända fängelserna i Gulag, med det gamla skeppet Dostojevskij.Resan utgör ramen för en personlig reseskildring, där dåtid blandas med nutid i en mosaik som blir till en fascinerande bild av ett land i förvandling från supermakt till nationalstat, från kommunism till kapitalism. Hur ser gamla Sovjetunionen ut idag? Hur lever folk, vilka glädjeämnen och motsättningar finns under ytan? Vad finns kvar av kommunistiska levnadsmönster, vad tror de unga på, hur märker man av den nya maffian?Leif Davidsen är född 1950. Han har i många år varit en av de mest kända journalisterna vid dansk tv:s utrikesredaktion och en av Nordens främsta kriminalförfattare. Hans spänningsromaner utspelar sig ofta i internationella miljöer och han översätts i bland annat USA, England, Frankrike och Norge. 1999 tilldelades Leif Davidsen Det skandinaviska kriminalsällskapets pris Glasnyckeln för Paparazzons heder som också har översatts till tio språk. 1989 fick han Det Danske Kriminalakademis Palle Rosenkrantz pris för kriminalromanen Den russiske sangerinde. 2001 utkom Den lejde mördaren på svenska och visades också som TV-film med Philip Zandén i en av huvudrollerna. Även Paparazzons heder kommer att filmas.Översättare: Mona Eriksson