Näringslära för högskolan
Häftad bok. Liber. 5:3 uppl. 2011. 464 sidor.
Gott skick.
Vissa blyertsmarkeringar/understrykningar förekommer, och även någon markering med bläck och märkpenna.
"Näringslära för högskolan har kommit att fungera som ett svenskt standardverk inom näringslära för flera universitets- och högskoleutbildningar.
Boken tar upp om näringsämnen, digestion och metabolism. Sambandet mellan kost och hälsa, matvanor och näringsbehov för olika åldrar samt idrottsrelaterade kostfrågor är andra områden som behandlas. Ett kapitel tar upp bioaktiva substanser i kosten förutom de klassiska näringsämnena, eftersom sådana ämnen har stor betydelse för hälsan."
Förlagsfakta
- ISBN
- 9789147053551
- Titel
- Näringslära för högskolan
- Författare
- Lillemor Abrahamsson - Agneta Andersson - Gerd Nilsson (red.)
- Förlag
- Liber
- Utgivningsår
- 2006
- Omfång
- 464 sidor
- Bandtyp
- Häftad
- Vikt
- 966 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Näringslära för högskolan - från grundläggande till avancerad nutrition är ett svenskt standardverk inom utbildningar på högskolenivå, sedan 30 år tillbaka.
Läs mer
Boken (upplaga 6) presenterar bland annat:
- Näringsämnen, digestion, metabolism och behov
- Bioaktiva ämnen i kosten och nutritionsgenomik
- Hälsopåståenden om ämnen i livsmedel
- Kostrelaterade sjukdomar i Sverige och internationellt
- Matvanor, kostundersökningar och nutritionsstatusbestämning
- Idrottsnutrition
- Kostsociologi och modedieter
- Uppdaterade näringsrekommendationer
Förutom faktainformation innehåller boken många idéer som kan användas inom undervisning och nutritionsarbete. Boken vänder sig till universitets- och högskolestudenter inom näringslära, kost och hälsa samt till yrkesverksamma inom hälsoområdet, t.ex. lärare, dietister, nutritionister, läkare och sjuksköterskor. Den fungerar också utmärkt som innehållsrik uppslagsbok.
De 20 författarna är erfarna universitetslärare, nutritionister, dietister och forskare.
Om författarna
Lillemor Abrahamsson, f.d. universitetslektor, fil. dr, Institutionen för kostvetenskap, (f.d. Institutionen för hushållsvetenskap), Uppsala universitet.
Agneta Andersson, universitetslektor, docent, med. dr, leg. dietist, Institutionen för kostvetenskap, Uppsala universitet.
Gerd Nilsson, f.d. universitetslektor, Institutionen för kost- och idrottsvetenskap (f.d. Institutionen för hushållsvetenskap), Göteborgs universitet.