Den fullständige konditorn
Inbunden bok.
Hyggligt skick. Den fullständige konditorn, eller grundelig undervisning i konsten att tillaga allahanda konfektyrer, pastejer, glasser, varma och kalla drycker, att sylta och glassera frukt, pussera i vax, distillera vatten, göra och koka choklad, m.m. C. H. Des Réaux, Norrköping 1841. Liten 6:o [11,2 x 17,7 cm]. (2), 299, (3) sidor. Sidorna 193-204 felpaginerade. Bunden i ett samtida halvfranskt band med klotöverdragna pärmar och enkel gulddekor å pärmarna. Bandet hårt nött, med sprickor längs falsarna, stötta och skavda hörn och fläckiga pärmar. Trots slitaget är boken fast i bindningen. Försättsbladet, titelsidan och de inledande bladen fläckiga. Inlagan lätt mörknad och första med genomgående fläckar i första halvan. De avslutande bladen med vikmärke i yttermarginalen. Översättning från franska av Maria Lindeberg (1780-1861), som gjort sig känd som en tidig förespråkare för kvinnors rättigheter och som utgav en reseskildring från en resa i Frankrike, Bref från Paris af ett resande svenskt fruntimmer (1827). I föreliggande verk har hon försett texten med åtskilliga fotnoter som rör sig långt bortom språkliga tydliggöranden, till exempel upplyser hon om bästa sättet att tillaga maräng, och i andra fall nöjer hon sig med att upplysa att det ena eller det andra tillvägagångssättet ger ett godare resultat. Maria Lindeberg var syster till kaptenen och författaren Anders Lindeberg (1789-1849). Bygdén 489 och omnämnd i Du Rietz 72.