Långkok
Inbunden bok. Bonnier Fakta. 2013. 141 sidor.
Nära nyskick.
Återigen är Jens Linder framme i rampljuset med en genomtänkt kokbok, denna gång i stor samklang med vår längtan till vårt ursprung i förening med dagens växande medvetenhet kring kvalitativa råvaror. Kärlet är en viktig detalj i långkoket, och sorterna i handeln är många beroende på vilken smak du vill kittla gommen med. Linder ger läsaren en genomgång av kärlen i både ord och bild. Likaså ges läsaren en schematisk översikt på olika råvarors rekommenderade koktid.
Bra råvaror och lite tanke är det enda som krävs för ett åstadkommet välsmakande långkok vardag som helg. Och då kanske det senare, just tanken, är största utmaningen i modern tid, ty denna slags Slow Food-art som boken till stor del representerar, är också tyvärr idag en del i det av oss ”glömda köket”, när vi ser till mathantverket. Men tack och lov minns kulturen, och många av oss har åtminstone någon förälder eller släkting att referera sådana måltidsminnen till. Där igenkänning via sinne och minne leder till ett förverkligande i det egna köket.
Boken är lätt kantstött och har mindre skavanker på fram och baksida. Utöver det inga skadade sidor eller klotter. Sparsamt använd och nästintill nyskick. Söker ett kärleksfullt hem där den får fortsätta att komma till användning!
Förlagsfakta
- ISBN
- 9789174243567
- Titel
- Långkok
- Författare
- Linder, Jens
- Förlag
- Bonnier Fakta
- Utgivningsår
- 2013
- Omfång
- 141 sidor
- Bandtyp
- Kartonnage
- Mått
- 201 x 231 mm Ryggbredd 18 mm
- Vikt
- 640 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Nu är den här, den efterlängtade nyutgåvan av Långkok. Kanske kan man tro att långkok inte alls passar den stressade nutidsmänniskan, men det är precis tvärtom. Grytor som kalops och boeuf bourguignon kräver faktiskt en ganska liten arbetsinsats eftersom de sköter sig själva på spisen. Och medan grytan eller steken tillagas kan man göra helt andra saker. I Långkok finns grytor, sautéer och raguer, såväl lättsamma och gräddvita som chiliheta och vitlöksskarpa. Här finns värmande soppor, stekar med knaprig yta och medgörliga saftiga inre och här finns långsamma lådor. Du hittar också tillbehör i form av karljohangratäng, pressgurka eller rostad potatis. Många av rätterna är svenska och komponerade av Jens Linder, en del kommer från andra delar av världen. Förutom de många välsmakande recepten får du allmänna tips om tillagning, köttkvalitet, förberedelser, kryddning och redningar.
