Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Nya Sveriges historia : vårt stora indianäventyr

Nya Sveriges historia : vårt stora indianäventyr

Inbunden bok. Stockholm : Tiden. 1976. 184 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick. PRESENTSKICK
I november 1637 seglade två örlogsfartyg – fregatten Kalmare Nyckel och pinassen Fogel Grip – ut från Göteborg med destination Nordamerika. Avsikten med detta vådliga företag var att grunda en koloni i en del av världen där stora rikedomar ännu låg oexploaterade.
Rikskanslern Axel Oxenstierna och riksamiralen Klas Fleming stödde förtaget. Svenskt järn och koppar var hårdvaluta på världsmarknaden och skulle med stora vinster kunna bytas mot dyrbart pälsverk, tobak, vin, kryddor med mera.
Expeditionen lyckades, även om kolonins tid som svensk besittning blev kort. Nya Sverige erövrades av holländarna 1655. Två av USA:s äldsta stater grundades dock av svenskar, nämligen Pennsylvanien och Delaware, samt delvis också New Jersey och Maryland. Det var ett tusental svedjebönder från Bergslagens och Sydnorrlands skogar som blev de första vita invånarna i de här staterna. De skapade en svensk bebyggelse och svensk kultur kring Delawareflodens flacka dal och bevarade sitt språk och sin nationella egenart i nära tvåhundra år.
Landets ursprungliga befolkning, indianfolket lenaperna, skilde sig vitt från de bisonjagande indianerna i västra Nordamerika som senare tiders invandrare skulle komma i kontakt med. Om deras liv till vardags och fest, deras kultur, religion och sedvänjor i konfrontation med de vita invandrarna, berättar Helmer Linderholm initierat och sakkunnigt. Det är många dråpliga historier och händelserika episoder som författaren här rullar upp från en tillvaro i ett land på gränsen till det stora okända.
OBS! Ett par mindre revor på skyddsomslaget.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9155020771
Titel
Nya Sveriges historia : vårt stora indianäventyr
Författare
Linderholm, Helmer
Förlag
Stockholm : Tiden
Utgivningsår
1976
Språk
Svenska