Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Jakthistorier

Jakthistorier

Albert Bonniers Förlag 2013. Inbunden med skyddsomslag, gallrad biblioteksbok, 286 sidor, 450 gram. Nära nyskick, förutom biblioteksetikett. I Liselott Willéns Jakthistorier kan man aldrig räkna med att något är vad det ser ut att vara, skriver Malin Lindroth.

Det var länge sedan en roman gjorde mig så osäker som Liselott Willéns Jakthistorier ? och det menar jag som något positivt. Mest osäker blir jag på huvudpersonen, chefsrekryterare Erik Sorsa, som gjort karriär på att avslöja psykopatiska drag hos aspirerande chefer men under romanens gång själv utvecklas till en gravt kontrollerande typ. Var går gränsen mellan passion och manipulation? För Sorsa blir det mötet med Silke Hanson som gör att gränsen börjar luckras upp.

Romanen utspelar sig i Mariehamn på Åland, Sorsas barndomsstad dit han återvänder när karriären inte räcker till för att skapa mening. Redan i första kapitlet, under en fest på stadens kulturcenter, faller Sorsas blick på Silke och han blir som besatt av en fantasi om en kvinna som ska genomskåda hans yttre, hans propra kostym och randsydda skor. Sedan följer vi Silke och Erik i ett psykologiskt tätnade drama som tar ordentlig fart när Sorsa genom en ödesnyck konfronteras med Silkes man, som visar sig vara en av aspiranterna till den chefspost som Erik är satt att tillsätta.

Ett mörkt förflutet finns hela tiden tätt intill, i form av jakthistorier från förr och en journalist som rotar i Eriks förflutna. Det är många spår som ska fogas samman, många fasader som ska monteras ned, men efter fyra romaner ? Jakthistorier är den femte ? har Willén full kontroll på sina stillistiska uttrycksmedel. Den thriller- aktiga spänningen ligger i det fördolda, i relationerna och psykologin vars subtila glidningar så fint fångas upp av Willéns vackert sakliga språk. Nästan obemärkt leds vi ut i den moraliska sankmarken.

Det händer att jag önskar mig en större tydlighet ? jag förstår mig aldrig riktigt på Eriks fixering vid Silke ? men mestadels tycker jag om att vara i osäkerheten där man aldrig kan räkna med att något är vad det ser ut att vara.
Malin Lindroth 031-62 40 00 kultur@gp.se

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789100130060
Titel
Jakthistorier
Författare
Willén, Liselott
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår
2013
Omfång
282 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
145 x 220 mm Ryggbredd 24 mm
Vikt
445 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Erik Sorsa återvänder till barndomsstaden Mariehamn på Åland efter en framgångsrik karriär som chefsrekryterare. Han är ensamstående och finner plötsligt livet meningslöst, han har nått sina uppsatta mål, tjänat tillräckligt med pengar och fått den status han eftersträvat. På en tillställning får han syn på en kvinna i svart klänning. Det är någonting med kvinnans blick som Erik inte kan sluta tänka på. Samtidigt får han ett erbjudande om att rekrytera en ny chef till Mariehamns konstmuseum, ett uppdrag alldeles för regionalt för honom, men han accepterar. Det visar sig att kvinnan med den svarta klänningen är gift med en av de tre aspiranterna till konstmuseumsjobbet. Erik, som alltid har haft kontroll, alltid har haft förmågan att avslöja människor och deras svagheter, snärjs in i ett drama där kärlek kan beskrivas som kontroll över någon annan. Samtidigt jagar en journalist Eriks egen historia, och anledningen till att han har hållit sig borta från Åland i mer än tjugo år.Jakthistorier utforskar vad som kan finnas under ytan hos det perfekta utseendet, de behärskade dragen.Liselott Willén utkom senast med Ingenstans under himlen (2011).