Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Petum Optimum

Petum Optimum

Inbunden bok.

Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. Vilket är sambandet mellan ett ryttarporträtt av Rembrandt i National Gallery i London och ett svenskt industriföretag i 1600-talets Stockholm? Hur kommer det sig att figuren på en mosaik i en av Roms mest berömda kyrkor finns på en gammal svensk tobaksförpackning? Är protokollet från en rättegång i Stockholm i november 1616 det första spåret av tobaksbruket i Sverige? Hur uppstod tobaksmärkena? Frågor som dessa behandlas i denna bok in eb av de äldsta industrinäringarna i Sverige.
Denna bok om tobakens historia inom odling, handel och industri i Sverige från början av 1600-talet till modern tid har utgivits med anledning av Svenska Tobaks AB:s 75-årsjubileum 1990.
Men boken handlar också om anonyma människoöden som dras fram ur arkivens glömska och skildras med inlevelse och värme. Ett fylligt avsnitt ägnas de tidiga tobaksförpackningarna. Deras motiv har en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Ett av de mest kända tobaksmärkena på 1700-talet var Hoppet. Motivet, en kvinnofigur som håller en bukett i ena handen, går tillbaka på religiösa föreställningar långt borta i antiken. Gudar, kungar, sjöhjältar, poeter, revolutionärer, storpolitik och tekniska landvinningar slår igenom på cigarrlådor och tobakskarduser där de utgör ett slags spontan, ofta förbisedd kommentar till historien. Ur arkiv, universitetsbibliotek och samlingar i Sverige, England och Holland stiger det fram ett stycke svensk industrihistoria med okända detaljer, illustrerad av ett omfattande, i sina huvuddelar tidigare inte visat bildmaterial.

Norma Bokförlag, 1990.Inbunden. 232 sidor.Skyddsomslag. Gulddekorerat linneband.Rikt fotoillustrerad i färg och s/v.Format 28 x 21 cm. Vikt 960 g.Språk:Svenska.(13)

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9187584069
Titel
Petum optimum
Författare
Loewe, Walter
Förlag
Borås : Norma
Utgivningsår
1990
Språk
Svenska