Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Tolv månader i skugga. Pocket

Tolv månader i skugga. Pocket

Månpocket 2013. 366 sidor, 200 gram.

Nyskick.

Definitionen av ordet roman är säkert inte allom given; begreppet ställs en aning på huvudet i Lukas Moodyssons senaste bok ?Tolv månader i skugga?, en ?roman? som egentligen har mer gemensamt med andra närbesläktade prosagenrer såsom essä och dagbok.

Med förlov sagt är Moodysson dock mest känd som filmregissör, det är också som filmare han framträder i ?Tolv månader i skugga? där han reser mellan olika filmfestivaler för att presentera sina alster.

Hans senaste bok ter sig som ett riskabelt projekt i vilket författaren skulle kunna framstå som både patetisk och självförhärligande, om det inte vore för att han med jämna mellanrum går tillrätta med sig själv.

Den stora frågan i boken är flyktingfrågan eller snarare flyktingsituationen i världen, i synnerhet i Europa.

Boken skrivs under en period då världsekonomin är i gungning vilket enligt dominoprincipen föranleder en mängd olika saker, bland annat att regeringar faller, att oroshärdar uppstår lite här och var, att flyktingströmmarna ökar och att den politiska polariseringen i vårt relativt skyddade hörn av världen tilltar.

Det uppstår ett utrymme för främlingsfientliga partier. Ska vi verkligen i kristider - när vi knappt kan sörja för vår egen vällevnad - ta emot folk från främmande länder, oavsett om de flyr från krig och våld och förödelse?

Sanningen är den att Sverigedemokraterna hamnar i regeringsställning på denna enda fråga, och Moodysson skriver med illa dold ironi om SIFO-undersökningen i början av 2011 som gör att man skäms över sin könstillhörighet.

En tredjedel av alla svenska män tycks enligt denna undersökning sympatisera med SD. Bland kvinnor är inte saken lika beklämmande: en sjundedel.

Lukas Moodysson befinner sig bland annat i Aten och funderar på hur han ska göra en film om flyktingsituationen i Europa. Han lär känna kurden G som har flytt från en styvpappa i norra Irak som vid ett tillfälle försökt mörda honom.

Moodysson inser att han aldrig någonsin kan sätta sig in i G:s situation. Själv har han alltid levt skyddat, han är efterfrågad överallt.

Vad gäller G så vill ingen ha honom, det är livsfarligt för honom att återvända hem. Han får inget arbete, han väntar som tusentals andra på avslag på sin asylansökan.

På grund av den ekonomiska situationen i Grekland är det bara en försvinnande liten del av flyktingarna som kan få uppehållstillstånd. Flyktingar som fått avslag på sin asylansökan dväljs under fängelseliknande förhållanden i väntan på utvisningsbeslutet.

Lukas Moodysson ägnar därtill en del av sina funderingar åt poeten och tillika Majakovskijs väninna Anna Achmatova, som etablerade sig som författare i samband med den ryska revolutionen 1917. Moodysson ömsom identifierar sig med henne, ömsom tar avstånd.

Hur kunde hon som var så radikal skriva hyllningsdikter till Stalin? Å andra sidan, hur skulle själv agera om han tvingades skriva med tummen i ögat, om han levde i en diktatur?

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789175032214
Titel
Tolv månader i skugga
Författare
Moodysson, Lukas
Förlag
Månpocket
Utgivningsår
2013
Omfång
366 sidor
Bandtyp
Pocket
Mått
112 x 178 mm Ryggbredd 23 mm
Vikt
200 g
Språk
Svenska
Baksidestext
”Någonstans där borta förs min skugga till förhör.” Anna AchmatovaTolv månader i skugga är en roman om Lukas Moodysson och världen runt omkring honom. Den utspelar sig i Malmö, Småland, Stockholm, Moskva, Kiev och Aten. Det är en berättelse om att cykla med barnen till skolan, att gå och handla på Konsum, att läsa, att skriva, att gå till vårdcentralen med bultande hjärta. Och samtidigt pågår världen runt omkring: Sverigedemokraterna väljs in i riksdagen, det är uppror i Egypten, flyktingkaos i Grekland. Den lilla världen kan inte skiljas från den stora. Och samtidigt lever det förflutna: Anna Achmatova lever, Vladimir Majakovskij lever, ryska revolutionen pågår här och nu. Vi är alla förbundna med varandra, vi lever allihop i skuggorna av varandra.