Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Ljusets fiender : västvärldens självkritik och den svenska idédebatten
Ljusets fiender : västvärldens självkritik och den svenska idédebatten Ljusets fiender : västvärldens självkritik och den svenska idédebatten

Ljusets fiender : västvärldens självkritik och den svenska idédebatten

Inbunden bok. Timbro. 1 uppl. 2013. 460 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. Verkar oläst. Små nötningar på skyddsomslaget - men inga revor! Väldigt fin bok med "förgyllda inlägg" på pärmen och hög papperskvalitet. Detta är Lundbergs första väl underbyggda och väl refererad kritik av den svenska kulturvänstern. Som han nyligen följt upp med "När postmodernismen kom till Sverige". Det är boken på bilden!

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789175669472
Titel
Ljusets fiender : västvärldens självkritik och den svenska idédebatten
Författare
Lundberg, Johan
Förlag
Timbro
Utgivningsår
2013
Omfång
460 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
160 x 230 mm Ryggbredd 35 mm
Vikt
930 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Den borgerliga idyllen har länge haft dåligt rykte. Redan 1932 manade Artur Lundkvist till »revolt mot en civilisation, som hotar leda till sterilisering«. Det primitiva, impulsiva och ursprungliga var det som gällde istället. I Ljusets fiender följer Johan Lundberg hur den civilisationskritiska och västfientliga linjen löper, från Artur Lundkvist och modernismens födelse efter första världskriget, genom kalla kriget och fram till den svenska idédebatten på 2000-talet. Frågan är varför den västerländska självkritik som är den europeiska civilisationens motor så ofta resulterar i stöd för politiska rörelser, ideologier och förtryckarregimer där samma slags självkritik lyser med sin frånvaro. 1936 hävdade Karl Vennberg, sedermera kulturredaktör på Aftonbladet, att friheten »bara leder till trist förfall« och gladdes åt att »Hitler och Mussolini har gett sitt lands ungdom något att leva för«. 2012 ryckte Aftonbladets nuvarande kulturchef ut till försvar för den ryske massmördaren Vladimir Lenin. Ljusets fiender är litteraturhistorikern och kulturskribenten Johan Lundbergs uppgörelse med det kritiska tänkandets skuggsida i den svenska idédebatten.

Läser Johan Lundbergs Ljusets fiender som en knarkare läser FASS.

Fredrik Edin, kulturredaktör på Arbetaren.

I sanning en behövlig upplysningsskrift. Historisk och aktuell, med många skakande partier, skriver Per Wästberg, Svenska Akademien.

Sveland är för övrigt en av Lundbergs huvudfiender, att döma av antalet gånger hon nämns i boken. Farligast av alla är dock Mattias Gardell. Han är Lundbergs främste nemesis, och inget krut sparas i nedsablingen av honom,

Ann Heberlein, Expressen.

Ytterligare medarbetare:
Författare: Lundberg, Johan
Designers: Bohman, Beatrice