Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Draken

Draken

Atlantis 1999. Inbunden gallrad biblioteksbok, 285 sidor.

Mycket gott skick. Från Hammarbykyrkan: Har ni upptäckt den holländske författaren Maarten ´t Hart? Åtta romaner av honom finns utgivna i Sverige. Mest känd av hans böcker är nog "Kronvittnet" från 1984, en mycket välskriven och spännande psykologisk thriller, som blev "stor" i Sverige och t o m filmades här i landet med handlingen översätt till svensk miljö. En annan mycket läsvärd tidigare roman är "Om så hela världen rasar" från 1994.
Marten ´t Hart är uppvuxen i den holländska reformerta traditionen. För oss som vuxit upp inom EFS eller frikyrkan i Sverige finns mycket att känna igen i ´t Harts miljöbeskrivningar. De ständiga associationerna till bibelns gestalter, livets totala förankring i samfundsmiljön, den starka sociala kontrollen. Många betydande svenska författare har växt upp i denna frikyrkomiljö - men de flesta har i sina romaner beskrivit den tämligen negativt. Maarten ´t Hart skiljer sig från dessa genom att han i så gott som alla sina romaner ger en mer ömsint och förstående beskrivning av frikyrkomiljön, i detta fall den holländska reformerta kalvinismen.

Maarten ´t Harts senaste roman heter "Draken". Den berättar om ´t Harts far, dödgrävaren eller som fadern föredrar att kalla sig gravmakaren. Historien är skickligt uppbyggt runt en drake, som fadern bygger åt sin son. Draken hamnar på avvägar men återfinns så småningom hos en familj, där mannen och kvinnan snart blir goda vänner med författarens far och mor. Mannen anställs som biträdande dödgävare och fadern och han blir alltså arbetskamrater. De tillhör också samma reformerta församling. Ginus, som mannen heter, är en duktig och hedervärd arbetare, en som sörjer över att han inte en gång i tiden kunde läsa vidare. Han läser dock på egen hand, i första hand bibeln. I sina bibelstudier kommer han dock till en mycket kontroversiell slutsats, nämligen att Jesus aldrig i evangelierna själv säger att frälsningen bara är möjlig genom hans offerdöd. Församlingens potentater får reda på Ginus "villfarelse" och sätter igång olika åtgärder för att få honom på bättre tankar. Men - hans slutsats är icke möjlig att rubba - vilket leder till att han så småningom blir utesluten ur församlingen. Ginus får dessutom problem med sin vackra dotter, som blir med barn utan att någon fader kan identifieras.

Den teologiska dispyten - som är dokumenterad med en uppsjö av olika bibelcitat - är det ena centrala temat i romanen. Den andra huvudhandlingen gäller flyttningen av den katolska kyrkogården på orten. Den lilla katolska församlingen måste flytta sin kyrkogård och har ingen "egen" dödgrävare, som kan utföra arbetet. Fadern får en förfrågan om, ja närmast en uppmaning att ta på sig flyttningsarbetet. Men fadern vill i så fall sköta flyttningen med två släpskopor och två lastbilar. Medan uppdragsgivarna tänker sig ett mer diskret arbetssätt, med manuell grävning på kvällstid. Romanens "dödgrävarjargong" kan kanske vara påfrestande

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
917486789X
Titel
Draken
Författare
Maarten 't Hart
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Utgivningsår
1999
Omfång
284 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
142 x 218 mm Ryggbredd 27 mm
Vikt
547 g
Språk
Svenska