Celiaki & Laktosintolerans
Inbunden bok. Wyeth Lederle, Gastro Akademien. 1997. 32 sidor.
Nyskick.
Celiaki är en sjukdom, där tunntarmens slemhinna inte tål gluten, ett äggviteämne, som ingår i de inhemska sädesslagen (korn, råg, vete och i mindre grad sannolikt havre). Tunntarmens slemhinna uppvisar en typisk skada, så kallad villusatrofi, och skadan läks med glutenfri kost. Sjukdomen orsakar magbesvär och en hel del bristsymtom, som alla går över med noggrann glutenfri kost.
Vad är laktosintolerans?
En patient som har laktosintolerans saknar ett enzym i tunntarmen, som heter laktas, och som behövs för att spjälka upp mjölksockermolekylen. Har man denna enzymbrist, kan mjölksocker inte sugas upp (absorberas) via tunntarmen. Om patienten dricker mjölk, kommer därför ansenliga mängder osmält mjölksocker till tjocktarmen, där det utgör näring för bakteriefloras, som trivs, frodas, och orsakar gasbesvär och diarre. Laktosintolerans är en väldigt ofarlig åkomma. En människa med laktosintolerans får magbesvär av mjölk, men mjölken skadar inte kroppen i övrigt.Absolut nyskick.(210102 malso)
