Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Sår : i myt, kult, bild och dikt

Sår : i myt, kult, bild och dikt

Inbunden bok. Wahlström & Widstrand. 1 uppl. 2005. 236 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. PRESENTSKICK – I ABSOLUT NYSKICK
Den mänskliga erfarenheten, i konsten liksom i livet, föreställer sig ofta ett själsformande står, en händelse eller en upplevelse av oönskad men likafullt ofrånkomlig art. Bildkonst och dikt gestaltar inte sällan hur ett sådant bildligt sår är beskaffat, hur det uppkommer, och – inte minst – vilka vinster människan har av det.
Min bok handlar om såret som konst – men också om konsten som sår. Hur ser kärlekssåret ut hos poeten Sapfo? på vilket sätt var mytens Narkissos en sårad? Hur utformar Goethe den första moderna outsideranalysen utifrån sin sårföreställning? Är mittpunkten i Gustav Mahlers Symfoni nr 3 inte ett musikaliskt sår? Är såret bekännelse eller kamouflage hos målaren Gustave Courbet? Det är några av de frågor jag försöker besvara i denna essäsamling. Den avslutas med en analys av Vilhelm Ekelund, som en gång skrev: ”Det är endast konsten som har rätt att såra. Ty den helar på samma gång.”
Carl-Johan Malmberg

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789146200628
Titel
Sår : i myt, kult, bild och dikt
Författare
Malmberg, Carl-Johan
Förlag
Wahlström & Widstrand
Utgivningsår
2005
Omfång
236 sidor
Bandtyp
Inbunden
Språk
Svenska
Baksidestext
Carl-Johan Malmbergs bok är en samling kulturhistoriska essäer som alla kretsar kring såret - som idé, metafor och bild. Malmberg vill visa hur betydelsefull föreställningen om ett metaforiskt sår varit, och fortfarande är, för den västerländska uppfattningen om vad människan är. Boken presenterar ingen sammanhängande teori utan är ett kalejdoskop av olika sårföreställningar - med tonvikt på konstnärlig gestaltning. Hur ser kärlekssåret ut hos Sapfo? Vilken roll har Jesu sår spelat i några viktiga bildkonstverk? Hur ser den ideala konsten, den som både sårar och helar, ut för Vilhelm Ekelund? Boken är illustrerad med bilder i färg och svartvitt.Carl-Johan Malmberg är kulturskribent och skriver om bildkonst, film och litteratur i Svenska Dagbladet.