Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Spelet om Schleswig-Holstein : ett omstritt områdes historia

Spelet om Schleswig-Holstein : ett omstritt områdes historia

Inbunden bok. Salmon River AB. 1 uppl. 2008. 434 sidor.

Nyskick. L5, Förlagsny kartonnage. Schleswig-Holstein - det lilla landet med en dramatisk historia som påverkat hela norra Europa. Schleswig-Holsteins historia utspelar sig i ett kraftfält mellan danska och tyska intressen.
Landet blev tidigt en transitförbindelse mellan Östersjön och Nordsjön och handelsmän från hela Östersjöområdet fl ockades till den viktiga handelsorten Hedeby.
Rivaliteten mellan danska kungar och Holsteins stormän präglade länge förhållandena i området. Holsteins grevar behärskade under några år hela Danmark vars "oroliga hörn" - i norr och öster mot Sverige och i söder mot de holsteinska herrarna - präglade dess politik ända in på 1700-talet. Det är nog omöjligt att förstå århundraden av svensk-danska konfl ikter utan att känna till Danmarks relationer med de schleswig-holsteinska hertigdömena.
Lennart Torstenssons, Karl X Gustavs, Magnus Stenbocks och kronprins Karl Johans arméer marscherade härjande genom landet. Karl XV:s löfte sommaren 1863 om stöd för Danmark i dess konfl ikt med Bismarck om Schleswig lockade ut den danska regeringen på tunn is och ledde till att den danske kungen tappade sitt mångsekelgamla innehav av området.
Släktförbindelser mellan gottorfska hertigar och svenska kungar samt ryska kejsare har haft en avgörande inverkan på den nordeuropeiska historien. Problematiken kring Schleswig och Holstein sysselsatte Europas stormakter under såväl 1700-talet som 1800-talets senare hälft och landet blev en bricka i spelet mellan Österrike och Preussen om den tyska hegemonin.
Det var i Schleswig-Holstein som det matrosuppror uppstod som ledde till uppkomsten av Weimarrepubliken och det var här Tredje rikets siste statsöverhuvud residerade. Landet blev, vida mer än Tyskland i övrigt, översvämmat av fl yktingar och hemortsfördrivna efter andra världskrigets slut.
"Barschel-affären" 1987 blev efterkrigstidens mest uppmärksammade politiska thriller i Tyskland. "Spelet om Schleswig-Holstein" är berättelsen om en nästgrannes komplicerade historia. Vi är tre bröder som ägnat år av studier, resor och intervjuer för att ta fram denna första omfattande historia om Schleswig-Holstein på svenska och har haft utomordentligt god hjälp av professor Thomas Riis vid Kiel universitet.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789163307317
Titel
Spelet om Schleswig-Holstein : ett omstritt områdes historia
Författare
Mats Dahlbom - Lars Dahlbom - Sven Dahlbom
Förlag
Salmon River AB
Utgivningsår
2008
Omfång
434 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
170 x 240 mm Ryggbredd 24 mm
Vikt
1300 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Schleswig-Holstein, det lilla landet med en dramatisk historia som påverkat hela norra Europa.

Schleswig-Holsteins historia utspelar sig i ett kraftfält mellan danska och tyska intressen.

Landet blev tidigt en transitförbindelse mellan Östersjön och Nordsjön och handelsmän
från hela Östersjöområdet fl ockades till den viktiga handelsorten Hedeby.

Rivaliteten mellan danska kungar och Holsteins stormän präglade länge förhållandena i området. Holsteins grevar behärskade under några år hela Danmark, vars oroliga hörn i norr och öster mot Sverige och i söder mot de holsteinska herrarna präglade dess politik ända in på 1700-talet. Det är nog omöjligt att förstå århundraden av svensk-danska konflikter utan att känna till Danmarks relationer med de schleswig-holsteinska hertigdömena.

Lennart Torstenssons, Karl X Gustavs, Magnus Stenbocks och kronprins Karl Johans arméer marscherade härjande genom landet. Karl XV:s löfte sommaren 1863 om stöd för Danmark i dess konflikt med Bismarck om Schleswig lockade ut den danska regeringen på tunn is och ledde till att den danske kungen tappade sitt mångsekelgamla innehav av området.

Släktförbindelser mellan gottorfska hertigar och svenska kungar samt ryska
kejsare har haft en avgörande inverkan på den nordeuropeiska historien. Problematiken kring Schleswig och Holstein sysselsatte Europas stormakter under såväl 1700-talet som 1800-talets senare hälft och landet blev en bricka i spelet mellan Österrike och Preussen om den tyska hegemonin.

Det var i Schleswig-Holstein som det matrosuppror uppstod som ledde till uppkomsten av Weimarrepubliken och det var här Tredje rikets siste statsöverhuvud residerade. Landet blev, vida mer än Tyskland i övrigt, översvämmat av fl yktingar och hemortsfördrivna efter andra världskrigets slut.

Barschel-affären1987 blev efterkrigstidens mest uppmärksammade politiska thriller i Tyskland.

Spelet om Schleswig-Holstein är berättelsen om en nästgrannes komplicerade historia.

Vi är tre bröder som ägnat år åt studier, resor och intervjuer för att ta fram denna första omfattande historia om Schleswig-Holstein på svenska och har haft utomordentligt god hjälp av professor Thomas Riis vid universitetet i Kiel.