Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Kill

Kill

Brombergs Förlag 2003. Inbunden, kartonnage, 264 sidor.

Nära nyskick. Fem skott avlossas av en okänd gärningsman. Någon sekund senare ligger en pojke på golvet i skolans matsal. Han ligger i en blodpöl ?stor nog att dränka kattungar i?. Skotten dödar också andra barn. I Mats Wahls andra bok för året, Kill, skildras det våld som tidigare drabbat skolor i andra länder men som ännu ej nått vårt land i samma omfattning.
Jag tolkar Mats Wahl som att han menar att det bara är en tidsfråga innan det sker i en svensk skola om inte samhället aktivt och medvetet ger barn och ungdomar stöd i form av ökad vuxennärvaro, föräldrar, lärare, närpoliser och kuratorer, som hjälper dem att minska vanmakt, otrygghet och oförmåga att uttrycka och bearbeta frustrerande tankar och känslor av olika slag.
Mats Wahl har tidigare givit ut två böcker om kommissarie Fors, som i ?Kill? har i uppdrag att utreda varför en person skjuter mot skolbarn i en matkö i en helt vanlig skola. Med Fors har Wahl skapat en ungdomsläsningens variant av Wallander, van Veeteren och Winter. Han skojar med sina författarkollegers hjältar genom att exempelvis låta Fors intensivt lyssna på musik som är av den kategori som Post- och Göingeflickorna representerar.

Det är uppenbart att Mats Wahl roas av polisromanen och de möjligheter genren erbjuder. Här finns de rimligt initierade beskrivningarna av polisens arbete men det centrala för Wahl är genomlysningen av de moraliska dilemman och inre konflikter tänkande människor ständigt utsätts för och bär med sig samt det samhällskritiska anslaget han kan utnyttja.
Mats Wahl arbetade under en lång tid som lärare för ungdomar med skilda sociala problem och har även skrivit böcker om pedagogik. Dessa erfarenheter finner uttryck i boken ?Kill? och Wahl vinnlägger sig om att nyansera bilden av ett ohyggligt brott som naturligtvis inte bara ödelägger offrens och de anhörigas liv utan även krossar förövarens framtid.
Wahl ställer också indirekt frågor som gör att läsaren måste fundera över vid vilket ögonblick gärningsmannens framtid ödeläggs. Det finns inte anledning att ingående beskriva bokens handling eftersom Wahl effektivt och dramaturgiskt välplanerat placerar ledtrådar som snabbt leder läsaren till något som kan vara lösningen och han etablerar omedelbart ett intresse som leder bortom den enkla önskan att veta hur det går. Läsarens verkliga möjlighet till fascination finns just här, i frågan varför det går som det går.

Wahl behärskar till fullo polisromanens form och han balanserar elegant på den slaka lina ungdomsboksförfattare som skildrar brott mot ungdomar befinner sig på. Det är en balansgång som består av att dels vilja underhålla och dels undvika att banalisera eller förvandla det faktum att barn och ungdomar dödas, våldtas, kidnappas eller misshandlas till ren underhållning. Genom åren har jag läst relativt många ungdomsromaner och även böcker för barn där författaren gör äventyr av just dessa företeelser och som dessutom låter barn

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9176089436
Titel
Kill
Författare
Mats Wahl
Förlag
Brombergs
Utgivningsår
2003
Omfång
264 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
135 x 218 mm Ryggbredd 22 mm
Vikt
384 g
Språk
Svenska