Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Möten i livet

Möten i livet

Books on demand 2008. Häftad, 249 sidor.

Nära nyskick. Välkommen att stifta bekantskap med människorna i denna berättelse om arbetet, kärleken och döden.

De beskrivna händelserna inträffar i Småland under cirka ett och ett halvt år i slutet av 1970-talet. Såväl situationer som händelser är till stor del hämtade från verkligheten i mitt mångskiftande arbetsliv och från erfarenheter och utbildningar som kommit mig till del.

Däremot har personligheterna tagit såväl namn som gestaltning i berättarens fantasi. Ortnamnen har slutligen kontaminerats från en gammal smålandskarta. May Nygren, lärare, rektor och författare, har avlidit 73 år gammal.
Hon växte upp i Växjö, verkade som lärare i Västerås och Kalix, blev studierektor i Pajala och rektor i Muodoslompolo innan hon beslutade sig för att gå i pension och flytta söderut. I Nybro påbörjade hon sitt författarskap.
May Nygren växte upp det gamla riksbankshuset vid Stortorget i Växjö, där hennes pappa Sven var vaktmästare. Efter folkskolan tentade hon till Växjö kommunala flickskola, där hon gick i sju år. Hon utbildades sig för ett yrkesliv som skrivmaskinslärare och kompletterade det senare med en psykologiutbildning för att verka inom skolvärlden. I samband med att hon gifte sig 1957 flyttade hon från Växjö till Kalix med ett kort uppehåll i Västerås.
Vid sidan om det undervisande arbetet var hon tillsammans med sin make Olof Jonsson, från Lessebo, mycket aktiv i Älvräddarna, som arbetade för att rädda Kalix- och Kaitumälvarna från utbyggnad. Hon var en mycket medkännande människa och ställde upp som god man för ett antal personer. Hon var aktiv inom kultur- och samhällslivet i Kalix och Röda korset hade en hängiven medlem i henne.
När dottern Åsa bestämde sig för att utbilda sig till speciallärare i Växjö följde May med till sin barndomsstad och bosatte sig i Åryd. Här blev hon en stöttepelare för sin dotter och sitt barnbarn Max. Därefter följde hon med dem till Nybro, där hon äntligen fick tid till något, som hon länge längtat efter - hon började skriva.
Det blev en trilogi, Möten i livet, Mitt i livet och Livet går vidare, en familjehistoria med spännande inslag.
En varsam behandling av språket låg naturligt för henne, kanske genom arvet från hennes farbror Karl, som ägde och drev Klosters röstskola i Alvesta, där många kända skådespelare fått sin språkliga utbildning.
På sin fars sida var hon även släkt med vår stora skådespelare Ingrid Bergman.
Efter en kort tids sjukdom, mitt i arbetet med sin fjärde bok, avled May Nygren den 1 juni.
Hon sörjes närmast av sina båda döttrar Ylva och Åsa med familjer i Kalix respektive Kristvallabrunn och många vänner.
Margareta Göthe-Dalgren

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish