Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Margareta - Nordens drottning 1375-1412

Margareta - Nordens drottning 1375-1412

Inbunden bok. Bokförlaget Atlantis. 1997. 240 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. Vid ett stort möte i Kalmar sommaren 1397 blir Erik av Pommern krönt till kung av Danmark, Norge och Sverige. Därmed fullbordas hans adoptivmoder drottning Margaretas storverk att förena Norden.
Kungabarnet Margareta blev tidigt en bricka i det storpolitiska spelet. Redan som tioåring vigdes hon med den norske kungen Håkon. När hennes far, kung Valdemar Atterdag, avlider tar hon snabbt initiativet som förmyndare för sin son Olav och griper makten i Danmark där sonen blir kung.
Margareta förde målmedvetet en aktiv utrikespolitik; från första början uppställde hon djärva politiska mål och lyckades dessutom genomföra sitt program. Efter makens död 1380 regerar den unga änkan över Norge, och snart får hon även makten i Skåne. I Lund blir hon utnämnd till Danmarks ”fullmäktiga fru och rätta husbonde”. Efter segern över Albrekt av Mecklenburg i slaget vid Åsle 1389 ligger vägen öppen till Kalmarunionen.
Drottning Margaretas insats är unik. Hon lyckades skapa fred mellan länderna i Norden och samlade ett storrike som sträckte sig från Danmark och Skåne i syd till Nordkap i norr, från Karelen i öst och Orkneyöarna i väst. I början av sin regering hade hon emellertid stora utlandsskulder och var omgiven av starka fiender - trots det slutade hon sina dagar som suverän härskare.
Vi får följa denna märkliga kvinna tätt in på livet - så långt det är möjligt 600 år senare. Vi måste studera de samtida breven och dokumenten, analysera deras innehåll, utformning och formuleringar samt inte minst deras besegling. Det är enda sättet vi kan skaffa oss nyckeln till en bättre förståelse av drottning Margareta som person och regent. (historia)

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9174864718
Titel
Margareta, Nordens drottning 1375-1412
Författare
Linton, Michael
Förlag
Stockholm : Atlantis
Utgivningsår
1997
Språk
Svenska