Till matens försvar
Inbunden bok. Ordfront Förlag. 1 uppl. 2009. 249 sidor.
Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick. "Ät mat. I måttliga mängder. Huvudsakligen från växtriket." Med dessa åtta ord vill Michael Pollan, amerikansk professor i journalistik, beskriva hur vi bör förhålla oss till mat. Han menar att forskarna är inne på fel väg. De undersöker varje näringsämne för sig och inte hur de samverkar med varandra. Sunt förnuft har ersatts med förvirring och det har lett till en fixering vid näringsämnen, kosthållning och att äta rätt.
Förlagsfakta
- ISBN
- 9789170373978
- Titel
- Till matens försvar
- Författare
- Michael Pollan
- Förlag
- Ordfront Förlag
- Utgivningsår
- 2009
- Omfång
- 249 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 138 x 215 mm Ryggbredd 20 mm
- Vikt
- 452 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Ät mat. I måttliga mängder. Huvudsakligen vegetabilier.
Med dessa sju ord slår Michael Pollan fast hur han anser att vi borde förhålla oss till mat.
Att mat och ätande skulle vara i behov av något försvar verkar kanske motsägelsefullt i en tid när övergödning framträder som ett allvarligare hot mot människors hälsa än undernäring. Men det mesta av det vi i dag konsumerar är inte mat, menar Michael Pollan, och vårt sätt att inmundiga detta i bilen framför teven och i ökande omfattning ensamma, är inte att betrakta som måltider.
I vår så kallade västerländska diet har mat ersatts med näringsämnen och sunt förnuft med förvirring. Resultatet har blivit vad Pollan kallar den amerikanska paradoxen: en märkbart sjuklig befolkning som är fullständigt fixerad vid näringsämnen, kosthållning och föreställningar om att äta sunt. Ju oroligare vi är för att inte få i oss rätt näringsämnen, desto mindre hälsosamt lever vi.
I Till matens försvar berättar Michael Pollan hur den västerländska dieten uppkommit men också hur vi kan ta oss ifrån den. Han visar oss hur vi kan välja rätt mat, till exempel genom att undvika allt som inte din mormors mor kan känna igen som mat. Men han ger oss också råd om hur vi kan hitta tillbaka till glädjen i att äta.
För mat handlar också om njutning och om gemenskap, och om vår relation till naturen.
Michael Pollan är författare och professor i journalistik vid Berkeley. Han har tidigare gett ut The Omnivore´s Dilemma, The Botany of Desire, och En andra natur. En trädgårdsodlares bildningsväg och är sedan många år medarbetare i The New York Times Magazine. Läs mer på: www.michaelpollan.com
