Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Operation Cicero : [en otrolig men sann spionhistoria] : [Ankara 1943-44]

Operation Cicero : [en otrolig men sann spionhistoria] : [Ankara 1943-44]

Inbunden bok. Stockholm : Prisma. 1984. 160 sidor.

Nyskick. Vackert, men kort namnad.
Ludwig Carl Moyzisch (född 1905) var en diplomatisk attaché vid den nazistiska tyska ambassaden i Ankara, Turkiet 1943. Under denna täckmantel ledde han arbetet för de tyska underrättelsetjänsterna i Turkiet, inklusive Elyesa Bazna , kodnamn 'Cicero'. Moyzisch skrev boken Operation Cicero delvis för att förklara sin roll och aktiviteter för Sicherheitsdienst (SD). Boken anpassades därefter till filmen 5 fingrar , med James Mason som spion.
Moyzisch föddes i Österrike och växte upp under den katolska tron. Hans mormor var judisk, vilket gjorde honom till en andra gradens mischling [blandras]. Moyzisch var journalist i Wien innan han blev medlem av Nazitysklands underrättelsetjänster under andra världskriget.

Även om Moyzisch hade visst judiskt arv, blev han fortfarande antagen till nazistiska Sicherheitsdienst (SD). Detta åstadkoms delvis genom att bli medlem i nazistpartiet.

Han hade en officiell titel som handelsattaché i Ankara, medan han i hemlighet arbetade där som SD-chef. Han rapporterade till Walter Schellenberg medan han var i Ankara under 1941–1944. Moyzisch bodde i Ankara med sin fru och son, men han kunde inte få ut sin mor och syster från Tyskland. Schellenberg och Himmler var ganska imponerade av det effektiva, professionella och vänliga sättet han arbetade på. En SS-officer ingrep när ett anonymt brev skickades till regimen om att Moyzisch delvis var judisk.
'Cicero' är SD-kodnamnet som tyskarna gav till Elyesa Bazna, en betjänt för den brittiske ambassadören Sir Hughe Knatchbull-Hugessen i staden Ankara i Turkiet, ett neutralt land för det mesta av andra världskriget.

Informationen som han läckte tros ha varit bland de mer skadliga avslöjandena som gjorts av en spion från andra världskriget, men konflikter inom de högsta nivåerna av den tyska regeringen innebar att lite om något av det åtgärdades.
Moyzisch publicerade sina memoarer 1950 med en bok som heter Operation Cicero. Richard Wires, författare till The Cicero Spy Affair uppgav att han tyckte att boken var en "sensationell berättelse" med felaktiga framställningar och utelämnanden. Wires spekulerade i att Moyzisch kanske inte visste att Bazna fortfarande levde. Franz von Papen och Allen Dulles , krigschef för OSS, föreslog att det fanns mer i berättelsen än vad som hade framkommit i boken. Ingetdera utvecklat. Tolv år senare, 1962, publicerades I was Cicero av "Cicero" själv.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9151816911
Titel
Operation Cicero : [en otrolig men sann spionhistoria] : [Ankara 1943-44]
Författare
Moyzisch, Ludwig Carl - Lindström, Ingegerd
Förlag
Stockholm : Prisma
Utgivningsår
1984
Språk
Svenska