Den hemlige kocken - Det okända fusket med maten på din tallrik
Ordfront Förlag. 2008. Pocket i mycket gott skick. 162 g. Här granskas livsmedlen: Vad händer med dem innan de kommer in i våra kök? Vad är det för produkter vi sätter i oss år ut och år in? "Hemlagat", "hälsosamt" och "smalt" lovar reklamen, men på tallriken hamnar mängder av tillsatser och substitut. Myndigheterna nöjer sig med att matvarorna inte är direkt hälsovådliga. Och handeln fortsätter obekymrat att prångla ut bröd som inte är bröd, glass som inte är glass, cider som inte är cider... Boken innehåller även: - en praktisk inköpsguide till 64 livsmedel, - en säsongsguide till 66 färska grönsaker, frukter och bär, - en Sverigeguide till 100 genuina matproducenter över hela landet, - en E-nummerguide till 316 tillåtna livsmedelstillsatser.
Förlagsfakta
- ISBN
- 9789170373893
- Titel
- Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik
- Författare
- Nilsson, Mats-Eric
- Förlag
- Ordfront Förlag
- Utgivningsår
- 2008
- Omfång
- 279 sidor
- Bandtyp
- Mått
- 110 x 177 mm Ryggbredd 18 mm
- Vikt
- 160 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Varje dag kommer det ut mer än en ny kokbok i Sverige. Utgivningen dignar av sensuella citroner, underbara olivoljor och den senaste hälsometoden. Men vad händer med livsmedlen innan de kommer in i våra kök? Såväl till vardags som till fest sätter vi aningslöst i oss mängder av tillsatser och substitut, lurade av reklamens budskap om hemlagat och hälsosamt. För myndigheterna är det huvudsaken att livsmedlen inte är direkt hälsovådliga. Sedan är det fritt fram att sälja glass som inte är glass och cider som inte är cider. Mats-Eric Nilssons väldokumenterade avslöjanden gäller inte bara skräpmat, utan allt från färskpressad juice och butiksbakat bröd till tryffelolja och balsamvinäger, en vanlig vinäger som sötats och färgats med karamellfärg. Den äkta varan är så dyr att den njuts droppvis med pipett. Med författaren som personlig och engagerad guide berättas samtidigt industrimatens moderna historia. Om de välorganiserade kampanjer som fick motsträviga husmödrar att glömma hur riktig mat lagas och smakar. Boken innehåller även en uppslagsdel med ett 50-tal olika livsmedel. Hur går fusket med dem till och var kan man hitta de oförvanskade alternativen? Här finns en karta med gårdsbutiker samt en säsongskalender över när man ska äta vad. Sist finns en praktisk guide till alla de 320 förvirrande E-numren. Hur framställs dessa kemikalier och kan de vara farliga för hälsan? Och hur manipulerar de våra smaklökar?