Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Från istid till enskifte : en skrönikebok av Arne Norrman

Från istid till enskifte : en skrönikebok av Arne Norrman

Inbunden bok. Sverige] : Arne Norrman ; [Klagstorp : Södra Åby hembygdsförening. 2014.

Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. "Mellan pärmarna på denna bok finns både historier och historia. Jag har valt att berätta lite om byn och bygden i form av skrönor och uppdiktade historier, en del innehåller fakta ur kyrkböcker och krigsmannaarkiv, andra är rena påhittet ur en livlig fantasi.
Det började med att jag kände mig manad att beskriva hur det gick till när de första människorna kom till denna härliga plats, som snart, eller kanske tusen år senare, skulle bli boplats, en by, vår by, Södra Åby.
Några historiska fakta kunde också vara på plats. Men så fick jag idén att gå vidare i tiden och fabulera om det, på en åker upphittade bronssvärdet. Det blev en lång historia om både personerna på den gården och händelserna på den tiden.
Den kristna läran kom med tiden till vår by trots motstånd. Här fick jag ta hjälp av tjurkalvarna på byns gårdar, men med deras medverkan förpassades Tor, Oden och Frej till det förflutna och ersattes av "Vite Krist".
Sen kom stormaktstiden med eländet vid Poltava - det berättas här av en soldat från Södra Åby, som var med på både fälttåg och återtåg. Ett fynd på en åker i byns omgivning blir anledning till en skröna om Karl XII, och då ville även Carl von Linné besöka vår by, men tänk, så snopen han blev!
Nu gick det nästan 200 år innan den stora omvälvningen kom till vår by. 1812 startade enskiftet! Berättelsen om denna reform och dess följder i Södra Åby får vi följa genom personer i mitt eget släktarkiv. Dessa släktingar har ju funnits i verkligheten och bara för några generationer sedan stod de mitt uppe i händelsernas centrum. Det känns som om jag själv var med.
Avslutningsvis har jag samlat mina tankar om hur livet förändrar sig och hur vi kan blicka mot framtiden. Historien har sin gång. Den som lever får se, och säkert vara med om mycket."
Författaren, Arne Norrman.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789163758492
Titel
Södra Åby : historier och skrönor från istid till enskifte : några nedslag i byns historia
Författare
Norrman, Arne - Ooms, Cornelis - Larsson, Joakim
Förlag
Sverige] : Arne Norrman ; [Klagstorp : Södra Åby hembygdsförening
Utgivningsår
2014
Språk
Svenska