Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Ma La Tang : kinesiska vardagsrätter med smak och sting

Ma La Tang : kinesiska vardagsrätter med smak och sting

Inbunden bok. Asienkontakt. 600 uppl. 2023. 212 sidor.

Nyskick. Nyskick
Förlagsny

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789152760741
Titel
Ma La Tang : kinesiska vardagsrätter med smak och sting
Författare
Nygren, Christina
Förlag
Asienkontakt
Utgivningsår
2023
Omfång
212 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
215 x 255 mm Ryggbredd 20 mm
Språk
Svenska
Baksidestext
Christina Nygren är forskare och docent i asiatiska kulturer. Sedan slutet av 1970-talet har hon tillbringat sammanlagt närmare tio år i Kina som student, forskare och projektledare. Vid sidan av den ordinarie verksamheten har matintresset alltid funnits där och hon har särskilt uppskattat den vardagsmat som serveras i hemmen och rätter som tillagas i opretentiösa gatustånd och på enkla restauranger. En ledstjärna har varit den smakrika maten som till exempel Sichuan- och Hunanprovinserna är kända för. Därav boktiteln Ma La Tang ("stickande-kryddstarkt-hett") som främst utmärker den mångfacetterade chilistarka maten i Sichuanprovinsen.

I boken presenteras ett 80-tal recept för såväl kött och fågel som fisk, skaldjur och vegetariska rätter. Framställningen har en antropologisk anstrykning med berättelser från Christinas egen "matresa" sedan hon första gången kom till Kina 1979 och fram till idag. Många av maträtterna introduceras med anekdoter och självupplevda händelser.

En genomgång av vanliga ingredienser, råvaror och kryddor hjälper den intresserade att hitta rätt och en viktig utgångspunkt är att kunna tillaga genuin kinesisk vardagsmat med varor som kan inhandlas i vanliga svenska matbutiker. För kryddor och pastor som inte alltid finns att tillgå för den som inte har en kinesisk matbutik i närheten finns förslag till ersättningsvara eller hur man själv kan förfärdiga en lämplig ersättning. Många av dessa smaksättare finns dock idag att beställa på nätet.

I övrigt introduceras bordskonventioner, dukning, drycker, hur man tänker för att skapa en kinesisk meny samt Kinas matregioner kortfattat. Boken är rikt illustrerad.

En fundamental tanke som förklarar det kinesiska kökets mångsidighet och framträdande plats i kinesisk kultur är talesättet: "I Väst äter man för att leva, kineser lever för att äta".