Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Av träd är du kommen

Av träd är du kommen

Inbunden bok. Stockholm : LT. 1988. 336 sidor.

Mycket gott skick. SVERIGE. Verner Ohlins nya roman utspelar sig i en Smålandssocken för några decennier sedan. Huvudpersonen i berättelsen är den gamle bonden Gustaf Svensson som vistas på ålderdomshemmet. Han är en självtänkare och särling, ansedd som underlig och besatt av folket i trakten.

För Gustaf är träden allt, med dem känner han samhörighet och vänskap, hans livsöde är förknippat med dem. Ofta ligger han utsträckt på sitt vilostället under en ek på den närbelägna kyrkbacken och drömmer sig tillbaka.

Det finns ingen bitterhet hos honom, bara en längtan att få somna in efter ett långt liv, att få vila huvudet under trädets grenar, att få bli ett med det.

Det är tankarna på det förgångna som ger mening åt hans dagar. Han ligger under trädet och tänker på sitt liv, minns barndomens färger och dofter, arbete, glädje och sorg, föräldrar och syskon - och till slut ett sent äktenskap.

Och hela tiden finns träden där, träden han inte kan leva utan, och särskilt då gårdsträdet, denna väldiga vård och rese som mer och mer blivit hans fäste i tillvaron.

Två dramatiska höjdpunkter där gårdsträdet spelar huvudrollen finns i hans liv. Först bröllopskalaset under trädet som avbryts av en bisvärm, gästerna flyr, maten förstörs, det hela blir en skandal.

Hustrun kan inte glömma vad som skett, hon ber honom gång efter annan att hugga ner trädet, han lovar men förmår det inte. Detta leder till missämja makarna emellan, blir som en tagg i äktenskapet.

Den andra höjdpunkten är att trädet en svår åsknatt drar till sig blixten och därmed räddar gården.

Verner Ohlins språk är genuint och mycket njutbart. "Av träd är du kommen" är en fin poetisk berättelse om vardag och närhet.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9136027855
Titel
Av träd är du kommen : roman
Författare
Ohlin, Verner
Förlag
Stockholm : LT
Utgivningsår
1988
Språk
Svenska