Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Djävulssonaten

Djävulssonaten

Inbunden bok. Albert Bonniers Förlag. 2007. 185 sidor.

Mycket gott skick. 20x13cm 340g gallrad biblioteksbok i gott skick. Inlaga mkt bra, slitagespår pärmkanter, sedvanl stämplar etc.

BAKSIDESTEXT:
Våren 1939 samlades Uppsalas studenter i Bollhuset för att ta ställning till ett förslag från regeringen att låta ett tiotal judiska specialistläkare komma in i Sverige. Redan före mötet hade frågan diskuterats i pressen och inte mindre än 1500 studenter kommer till mötet. Efter en maratondebatt segrar högerfalangen över de flyktingvänliga, och mötet uttalar sig mot regeringens förslag. Den noggrant planerade aktion som inscensatts av ett antal studentpolitiker i högerextrema organisationer har varit framgångsrik. Två år senare lämnar den judiske musikern Leiba Wolfberg sitt hem i Oslo för att fly till Sverige. Han tar sig oskadd över gränsen till Värmland och anmäler sig för landsfiskalen. Efter ett kort förhör låter denne skicka tillbaka Wolfberg in i Norge. I november 1942 är han bland de norska judar som deporteras till koncentrationslägren i Tyskland. Med dessa två berättelser – en inifrån och en utifrån – lyckas Ola Larsmo åskådligt skildra opinionsläget i Sverige under några av de mest dramatiska krigsåren. Övertygande visar han också hur åtskilliga av de argument som fördes fram mot de judiska läkarna under Bollhusmötet lever kvar i den politiska debatt om invandringen som förs idag.

FÖRFATTAREN Ola Larsmo, född 1957, växte upp i Västervik men är numera bosatt i Uppsala. Han debuterade 1983 med kortromanen Vindmakaren och har sedan dess – förutom romaner – givit ut ett urval av sina essäer i Odysséer och novellsamlingen Stumheten. Ola Larsmos senare romaner utspelar sig ofta mot en historisk fond med dokumentära inslag.
Vid sidan av sitt författarskap är han verksam som kulturjournalist och samhällsdebattör, främst i Dagens Nyheter. Han är även en stor kännare av irländsk och norsk litteratur. Från 1985 och till och med 1990 var han redaktör för Bonniers Litterära Magasin. Han har tilldelats en rad priser och utmärkelser för sitt skrivande och utnämndes 2018 till hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Hi

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789100115197
Titel
Djävulssonaten
Författare
Larsmo, Ola
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår
2007
Omfång
185 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
126 x 200 mm Ryggbredd 18 mm
Vikt
333 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Våren 1939 samlades Uppsalas studenter i Bollhuset för att ta ställning till ett förslag från regeringen att låta ett tiotal judiska specialistläkare komma in i Sverige. Redan före mötet hade frågan diskuterats i pressen och inte mindre än 1500 studenter kommer till mötet. Efter en maratondebatt segrar högerfalangen över de flyktingvänliga, och mötet uttalar sig mot regeringens förslag. Den noggrant planerade aktion som inscensatts av ett antal studentpolitiker i högerextrema organisationer har varit framgångsrik.   Två år senare lämnar den judiske musikern Leiba Wolfberg sitt hem i Oslo för att fly till Sverige. Han tar sig oskadd över gränsen till Värmland och anmäler sig för landsfiskalen. Efter ett kort förhör låter denne skicka tillbaka Wolfberg in i Norge. I november 1942 är han bland de norska judar som deporteras till koncentrationslägren i Tyskland.   Med dessa två berättelser en inifrån och en utifrån lyckas Ola Larsmo åskådligt skildra opinionsläget i Sverige under några av de mest dramatiska krigsåren. Övertygande visar han också hur åtskilliga av de argument som fördes fram mot de judiska läkarna under Bollhusmötet lever kvar i den politiska debatt om invandringen som förs idag.