Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Efter floden

Efter floden

Inbunden bok. Bonniers. 1982. 267 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick. Boken tar plats i en framtida version av vad som en gång i tiden kallades Sverige och utspelar sig ungefär 30 år efter att ett globalt atomkrig till synes har utplånat hela den mänskliga civilisationen, inte bara i Sverige utan i alla länder och på alla kontinenter. Handlingen är förlagd till Stockholms skärgård där sand har smälts till glas, växtligheten är nästan obefintlig och de djurarter som överlevt lever i ständig ekologisk obalans. Mänskligheten håller också på att förtvina, till stora delar beroende på ren förtvivlan inför den värld den en gång tog för given och som på grund av kriget gick förlorad. Många personer i romanen fruktar också fortplantningen på grund av de eventuella mutationer och missbildningar som skulle kunna orsakas av den efter kriget ständigt närvarande radioaktiviteten. På grund av detta föds inga nya barn och alla levande individer i romanens början är gamla män som allesammans upplevde och överlevde Kriget, men som samtidigt absolut ej heller vill tala om det på grund av det extrema trauma som det innebar för dem att förlora hela sin värld och sin samtid.

Av anledningar som inte nämns (men som till synes tycks vara vanligt förekommande: våldtäkt och efterföljande kannibalism), har kvinnor blivit extremt sällsynta. Bokens huvudfigur Edwin "Fittmun" (så kallad på grund av sin harmynthet), försörjer sig därför som älskare åt sjökaptener på mindre båtar. Han blir tidigt i boken övergiven (till synes på grund av vidskeplighet hos sina skeppskamrater) och lämnad åt sitt öde på en icke namngiven ö (dock troligtvis Gotland, där Jersild själv tillbringade stora delar av sin uppväxt). Resten av boken handlar huvudsakligen om Edwins kamp för överlevnad på denna sparsamt befolkade ö, där mat och färskvatten är en stor bristvara. (J)

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9100455695
Titel
Efter floden : roman
Författare
Jersild, P. C.
Förlag
Stockholm : Bonnier
Utgivningsår
1982
Språk
Svenska
Baksidestext
I romanen skildras livet hos det fåtal människor som överlevt den slutgiltiga kärnvapenkatastrofen. Den nattsvarta pessimismen i denna bok har en swiftsk, moraliskt uppfordrande karaktär av varning och därmed ett paradoxalt drag av hoppfullhet. (NE)
NB: 31/40. tus. ej tillgängl. vid kat.-tillf. 830308, finns på tr.-listan/UR