Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Judas Iskariots knutna händer

Judas Iskariots knutna händer

Bonniers 1978. Inbunden med skyddsomslag. Omslaget är naggat, i övrigt i mycket gott skick, 198 sidor. Den radikale unge mannen som blev en Jesu lärjunge. I boken vandrar han liksom alltid för långt ifrån. Tillräckligt långt efter Jesus för att hinna se att hur den blinde Bartimeus glädjestrålande rusar upp för att jubla över att han fått sin syn tillbaka, sedan snubblar in i folk, famlar, får ledas tillbaka till sin tiggarplats. För långt efter för att få vara med när Jesus uppväcker Lasarus. När han kommer fram har allt redan hänt, om det nu har hänt. Det är inte så viktigt för Judas med de där undren, den verkliga anledningen till varför han följer Jesus är hoppet om att Jesus ska befria landet från romarna . . . I stället för att visa sin makt och fördriva förtryckarna dör Jesus på ett kors. Judas förstår fortfarande ingenting. Enligt evangelierna är det här som han hänger sig i förtvivlan. Per Gunnar Evander väljer ett annat slut, och visst, vad är det som hindrar honom . . . I serien hjärtskärande män som vandrar genom böcker utan att inte riktigt få kontakt med tillvaron, möt Judas Iskariot. Den radikale unge mannen som blev en Jesu lärjunge. I boken vandrar han liksom alltid för långt ifrån. Tillräckligt långt efter Jesus för att hinna se att hur den blinde Bartimeus glädjestrålande rusar upp för att jubla över att han fått sin syn tillbaka, sedan snubblar in i folk, famlar, får ledas tillbaka till sin tiggarplats. För långt efter för att få vara med när Jesus uppväcker Lasarus. När han kommer fram har allt redan hänt, om det nu har hänt. Det är inte så viktigt för Judas med de där undren, den verkliga anledningen till varför han följer Jesus är hoppet om att Jesus ska befria landet från romarna.
Fast inte ens det är säkert.

Så kommer måltiden när Jesus säger "en av er ska förråda mig".

- Rabbi, vem är det?
Jesus ser upp från bordet och svarar:
- Det är den åt vilken jag räcker brödstycket som jag nu doppar!
Så tar han och bryter ett stycke bröd och doppar det i en gemensam skål och letar sig runt bordet, precis som han tvekade, som om han inte hade bestämt sig för vem han skulle ge brödet till.
Men till sist bestämmer han sig och räcker fram det rakt över bordet till Judas Iskariot.
Mästarens handling får Judas att stelna till av både rädsla och överraskning. Han tar först inte heller emot brödstycket, han tänker hastigt på att Jesus ändå har tvekat ett slag, att han trots allt tar fel, att han kanske menar någon annan!
Varför ska plötsligt Judas utses till någonting? Varför ska han göra någonting som ingen annan ska göra? Varför vänder sig inte mästaren till någon av de apostlar som står honom närmast? Varför inte Jakob eller Johannes? Varför inte Simon Petrus eller Andreas?
/---/
Slutligen tar också Judas emot brödstycket och för det tveksamt till munnen men låter det sedan vila mot läpparna en stund. Det är fullkomligt tyst omkring honom nu, och man fortsätter att betrakta honom, det

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9100436453
Titel
Judas Iskariots knutna händer : [roman]
Författare
Evander, Per Gunnar
Förlag
Stockholm : Bonnier
Utgivningsår
1978
Språk
Svenska