Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Dietrich Eckarts onda öga

Dietrich Eckarts onda öga

Inbunden bok. Bokförlaget Atlantis. 1 uppl. 2009. 228 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. Per Landins främsta bok om den konservativa revolutionens skribenter och aktörer.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789173533058
Titel
Dietrich Eckarts onda öga
Författare
Per Landin
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Utgivningsår
2009
Omfång
228 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
144 x 215 mm Ryggbredd 22 mm
Vikt
470 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Ordet konservativ betraktas numera som liktydigt med reaktionär, bakåtsträvande. Men så har det inte alltid varit. I Dietrich Eckarts onda öga närmar sig Per Landin sju personer som spelade en framträdande roll under den tyska nationalsocialismens förberedelseår och delvis hörde till den så kallade konservativa revolutionens män.
Här finns den tragiske bohemen och självmördaren Moeller van den Bruck, som i boken Det tredje riket med profetisk hetta gav namn åt det nationalsocialistiska tusenårsriket. Frikårsmannen Ernst von Salomon var på tjugotalet delaktig i mordet på den judiske utrikesministern Walther Rathenau och blev långt senare efter andra världskriget bekant med vänsterterroristen Ulrike Meinhof. Hembygsdiktaren Gustav Frensson liksom kolonialförfattaren Hans Grimm betraktade sig som den västerländska kulturens beskyddare men kom istället att bereda vägen för en av de grymmaste ideologier som förtryckt mänskligheten. Den senare gav med sin roman Folk utan livsrum inspiration till Hitlers erövringståg
I centrum för titelessän står Dietrich Eckart, som vid sekelskiftet översatte Ibsens Peer Gynt till tyska och också han var en luggsliten bohem som föraktade det borgerliga livets affärsmoral och till intet förpliktigande liberalism. På ölstugorna i München upptäckta han den unge Hitler och fungerade en tid som dennes mentor och dörröppnare. Han avled 1923, ensam och alkoholiserad.
Per Landin äger en djup förtrogenhet med tysk kultur. Han skriver levande, lättläst och med distans om sju män som blev belastade till följd av sitt samröre med nationalsocialismen.