Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Bländad av brunt - nazismen och motståndet i Linköping 1933-1945
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789198628845
Titel
Bländad av brunt - nazismen och motståndet i Linköping 1933-1945
Författare
Perwe, Johan
Förlag
Dibb förlag
Utgivningsår
2022
Omfång
415 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
165 x 240 mm Ryggbredd 35 mm
Vikt
1213 g
Språk
Svenska
Baksidestext
"Judarnas inflytande på alla områden hotar att föröda vår kultur och odling och förkväva den nordiska rasens idealitet. Känslan för fosterlandet, moral och religion söker judendomen utplåna."

Orden kommer från en Linköpingsnazist på1930-talet, men tongångarna är skrämmande lika de i dagens polariserade samhälle där de etablerade partierna beskylls för att ha splittrat Sverige med en alltför generös invandringspolitik.

Bländad av brunt handlar om de nazistiska rörelsernas utveckling och mottagande i Linköping under perioden 1933-1945. Hur utbredd var nazismen? Vilken roll hade institutioner som skolan, kyrkan och media?

Johan Perwe har kartlagt ideologiskt övertygade nazister, pronazistiska sympatisörer och Tysklandsvänner i Linköping. Vissa var kappvändare som efter kriget gick under jorden, anpassade sig och dolde sitt förflutna. Andra släppte aldrig sin övertygelse.

Men det fanns också de som gjorde motstånd, som stod upp för solidaritet och medmänsklighet. Den här historien handlar också om dem.

"En stor eloge förtjänar Johan Perwes omistliga arbete med att synliggöra vårt arv och göra oss medvetna om att 'fake news' och 'alternativa fakta' fortlevt i till synes städade sammanhang. Värdet av journalistisk integritet är något att hålla i minnet i dessa tider när medmänskligheten och demokratin står inför nya svåra prövningar. Dessutom är 'Bländad av brunt' en riktigt, riktigt bra och angelägen bok." / Erik Jersenius, Corren