Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Mat i myt och historia : gudamat och gästabud, tabumat och odödlighetsdryck (med recept)
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9789174512663
Titel
Mat i myt och historia : gudamat och gästabud, tabumat och odödlighetsdryck (med recept)
Författare
Gadd, Pia
Förlag
Dejavu Publicering
Utgivningsår
2011
Omfång
169 sidor
Bandtyp
Häftad
Mått
170 x 210 mm
Vikt
330 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Strömmen av matböcker är strid – men den här
innehåller sådant man knappast finner på annat håll.
För vad sägs om recept på gråsuggesås? Eller på
den bortglömda romerska allsåsen garum och
parsernas uråldriga odödlighetsdryck?
Här beskrivs också de babyloniska gudarnas meny,
hur renässansfurstarnas skräck för förgiftningar satt
spår i bordssederna långt in i vår tid, om ett gigantiskt kalas för 70.000 gäster för 2.800 år sedan, och det politiska spelet runt och på borden när De Tre Stora konfererade på Jalta 1945.
Här berättas om när asarnas främste manlighetssymbol Tor åt vid jättarnas bord utklädd till kärleksgudinna som en besvärad forntida transvestit, och om den franske kungen som hellre smög ut i köket med sin hovmästare och lagade hemliga rätter än skötte rikets affärer.
Har ni funderat över vad nektar och ambrosia
bestod av? Eller vad som stod på bordet i Birka – och i antikens Rom? Eller varför Thanksgiving Day
firas med sötpotatis och tranbärssås? Det får ni veta här.
Ja, det finns mycket att berätta om mytologisk och
historisk mat – om gaffelns och potatisens historia,
om varför vi äter det vi äter, om ofattbart frosseri och ofattbart armod genom tiderna.
32 inslag i matprogrammet Meny i radions P1 har här antagit mindre flyktig form, och transformerats till bok. Pia Gadd är författare och journalist, och har
verkat inom såväl kvällspress som radio och TV.