Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Rismodern

Rismodern

W&W 2004. Inbunden med skyddsomslag, 518 sidor.

Nära nyskick.

Till en början ger Rani Manickas debutbok Rismodern ett intryck av att vara den brett episka, tryggt framlunkande skildring av ett pågående byliv som kritiken av den postkoloniala romanen gärna efterlyser, och alltför ofta underförstår som även den nya postkoloniala litteraturens raison d?être. Allt verkar bäddat för en klassisk släktkrönika, fast med handlingen förlagd till Malaysia och inte ett europeiskt 1800-talsgods.

En kvinna från Ceylon berättar, till synes avklarnat och sakligt, om sina mödor sedan hon i tonåren, 1930, giftes bort med en landsman bosatt i Malaysia. Han för henne till sin hemby, men det visar sig att giftermålet tillkommit under falska förespeglingar. Ty den betydligt äldre mannen är alls icke rik, vilket den unga Lakshmi lurats tro. Han är dessutom en tungt skuldsatt och gravt verklighetsfrämmande odugling. För Lakshmi väntar ett hårt liv med sex födslar på fem år och
sedan de japanska ockupanternas ofattbart grymma terror, som tar ett av barnens liv, den vackra Mohini som förs bort, våldtas och mördas.

Sedan bryts berättarrösterna mot varandra. Barnen, maken, barnbarnen och slutligen ett barnbarnsbarn (då är vi framme i vår tid) berättar om sina liv och vad de minns från, eller har hört om, Lakshmis år med maken Ayah och om vad som sedan hände. Mohini blir ett ledmotiv, en skugga. Tvillingbrodern Lakshmnan plågas av sitt samvete, då hans misstag gjorde att systern inte nådde sitt gömställe. Andra ser en ny Mohini i varje nyfött flickebarn. Drömmen om Mohinis återkomst håller minnet vid liv. Det bär ett hopp om förlösning, men blir även en påminnelse om grymheten.
Då bryts också den trygga inramningen. Kanske var inte Lakshmi den uppoffrande och goda modern. Kanske var hon inte Rismodern, den gudinna som i kärlek garanterar livet.
Barnen talar i stället om en konstnärligt begåvad far som gav allt för sina barn och dyrkade sin fru, men som reducerades till ett initiativlöst fån av den härsklystna hustrun. Men även den bilden utmanas. En son gifter sig med vad som tycks vara en uppenbarelse, en ung flicka som Lakshmi omedelbart tar till sitt hjärta, men en avgrund öppnas, ett oåtkomligt hat i flickan som ingen förstår. Lakshmnan gifter sig med en kvinna som alla inser är en lättjefylld girigbuk. Alla bilder blir likt hägringar. Berättelserna vilar på ett gungfly, ingen förståelse är i grunden möjlig.





Click here

Så ger de olika vittnesbörden delar av en konfliktladdad mosaik, där de olika fasetterna blixtlikt belyser varandra, blott för att tona av och reduceras till en blek avspegling av något som ingen kan se vad det var. Flera gestalter har också en förvrängd verklighetsvarseblivning. Lakshmis yngsta dotter Lalita uppfattar till en början blott världen som en ansamling av dofter. Hon lever i en oskuldsfullhet där all förvanskning innebär en intellektuell operation som tycks henne övermäktig; så står hon trots sin ringa roll i rom

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9146200290
Titel
Rismodern
Författare
Manicka, Rani
Förlag
Wahlström & Widstrand
Utgivningsår
2004
Omfång
518 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
157 x 232 mm Ryggbredd 40 mm
Vikt
804 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Ingenting i Lakshmis idylliska barndom kunde ha förberett henne för det liv som väntade henne. Som tonåring blir hon bortgift med den mycket äldre Ayah och tvingas flytta till Malaysia. Väl där inser hon att Ayah inte är den välbärgade man han utgett sig för att vara, utan en lägre tjänsteman med flera fordringsägare efter sig. I ett slag tvingas Lakshmi växa upp. Hon tar kommandot i huset och lyckas betala mannens skulder. Men den växande familjen vittrar sönder under lögner och falska förhoppningar och Lakshmi blir alltmer bitter.  I de redan ansatta relationerna smyger sig ondskan in och andra världskrigets japanska invasion sliter upp ett sår i familjen som inte vill läka. Först långt senare, genom Lakshmis dotterdotter, kan familjen försonas.  På ett magiskt och färgstarkt språk berättar Rani Manicka om en familj i Malaysia under 1900-talet. En på samma gång fruktansvärd och underbar, skakande och oförglömlig historia.Rani Manicka växte upp i Malaysia, men bor i dag i England. Rismodern som är hennes debutroman har sålts till 19 länder och tilldelats The Commonwealth Writers Prize för bästa debutbok.Orig titel: The Rice Mother Övers: Ulf Gyllenhak