Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Europeiska urkunder : Idéer om identitet, rättigheter och fred i valda dokument

Europeiska urkunder : Idéer om identitet, rättigheter och fred i valda dokument

Inbunden bok. Natur & Kultur. 1 uppl. 1998. 294 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag saknas. Hardback. 550 g. Natur och kultur.1998. 294 s. ISBN: 91-27-07199-5. Mkt gott skick Används som kurslitteratur vid svenska universitet.


porto 55 kr kan avhämtas utanför mariestad OBS FOREGN CUSTOMERS PAYS IN ADVANE


Innehåll:Inledning. Hippokrates. ur , Om luften,vattnet och boningsorten. Ur MAgna Charta. Kung Georg av Böhmen, Traktat för skapande av fred i hela kristenheten. Maximilien de Bethune de Sully, Ur Minnen., Westfaliska freden. William Penn. Försök till en utredning angående fred i Europa genom inrättande av en europeisk riksdag, parlament eller generalständer. Leibniz. Synpunkter på abbe de Saint- Pierres plan för en evig fed. Rousseau. Utdrag ur abbe de Saint- Pierres plan för en evig fred. Voltaire. Nådig brev av kejsaren av Kina med anledning av planen för evig fred. Louis de Jaucourt, Ur Encyklopedin. Amerikanska självstaändighetsförklaringen. Franska nationalförsamlingens förklaring om de mänskliga och medborgerliga rättigheterna. Marie Gouze, Förklaring om kvinnans rättigheter. Novalis, Kristenheten eller Europa. de saint- Simon. Omorganisering av det europeiska samhället. Den heliga alliansen. Fördarg mellan Österrike, Preussen och Ryssland , Paris 18-26/9 1815. Viktor Rydberg, Den vita rasens framtid. benjamin Kidd, ur, Den sociala utvecklingen. Roger Martin du Gard, Internationalens fall. Robert Schuman, Ur för Europa. manifest Charta 77

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9127071995
Titel
Europeiska urkunder : Idéer om identitet, rättigheter och fred i valda dokument
Författare
Ronny Ambjörnsson - Gunnar Eriksson
Förlag
Natur & Kultur
Utgivningsår
1998
Omfång
294 sidor
Bandtyp
Kartonnage
Vikt
482 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Europeiska urkunder är en antologi med texter från antiken till efterkrigstiden som på olika sätt manifesterar tanken om Europas särart, rättsuppfattning och fredsdrömmar.
Både rättigheter och europeisk identitet är framskymtande teman i många av texterna. Här återfinns den böhmiske kung Georgs utkast till en europeisk fredspakt från 1460-talet. Hans idéer återkommer i en liknande men utförligare text som tillskrivs Henrik IV av Frankrike och som på sin tid blev känd som "Den stora planen". Den diskuterades senare av storheter som Leibnitz och Rousseau och blev också utsatt för Voltaires ironi. Till samma genre ansluter sig William Penns essä från 1693 om Europas nuvarande och framtida fred. Hur en faktisk europeisk fredstraktat kan se ut visar utdrag ur överens-kommelserna i Osnabrück och Münster efter trettioåriga kriget.
Här finns också texter från tiden efter franska revolutionen av utopisten Saint Simon och den romantiske diktaren Novalis om den europeiska gemenskapen. Religionens fredsbevarande betydelse understryks i de dokument som bildar grunden för den europeiska jämviktspolitiken efter napoleonkrigen. Hur den europeiska fredsdrömmen krossades 1914 framgår av ett laddat kapitel av Roger Martin du Gards mäktiga romansvit "Släkten Thibault". Efter ännu ett världskrig har freds-drömmarna konkretast kommit till uttryck i bildandet av EU. Ledande ideolog bakom dessa strävanden var den franske politikern Robert Schumann, som avslutar sviten av texter på temat fred i Europa.
Vitterhetsakademines skriftserie om Europa vill bidra med kunskap om bakgrunden till de integreringssträvanden och de nya konflikthot som präglar den senaste politiska utvecklingen i Europa.
Ronny Ambjörnsson är professor i idéhistoria vid universitetet i Umeå. Gunnar Eriksson är professor emeritus och var tidigare verksam vid institutionen för idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet.