Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
FOTOGRAFIER 1960 - 2003 WALTER HIRSCH

FOTOGRAFIER 1960 - 2003 WALTER HIRSCH

Nyskick. 2012. 34 x 25 cm. 4.5 cm tjock. Förlagsband med skyddsomslag. NY !! "En bild som är värd besväret att skriva om är en bild som det inte går att skriva om. Det finns inget att tillägga. Det skriver Bodil Malmsten i Walter Hirsch fotografier 1960- 2003 och ger oss tio bilder av sin gamle vän, som 2010 fick erbjudande att göra en retrospektiv bok. Författaren som just flyttat hem till Sverige är på väg till fotografen som håller på att gå igenom alla bilder han tagit svartvita bilder av människor i London, Rom, New York och den svenska sommarnatten och på ett sjukhus i Stockholm. Hon sitter på en buss och konstaterar att bilden först måste tas innan den blir till i betraktarens öga, och att vemodet måste vara i fas med klicket så att ljuset i bilderna kommer fram. Allt började 1966 med en serie bilder av några vänners midsommarfirande. Walter Hirsch hade skaffat en enkel kamera, en Canon Dial som såg ut som en leksakstelefon och kunde ta 72 bilder i halvformat på en 36-bildersrulle. Exponeringsautomatik och motor öppnade för ett mera filmiskt tänkande. Plötsligt var känslan viktigare än tekniken, Midsommarbilderna, som året därpå publicerades på tolv sidor i Populär Fotografi, såg ut att vara knäppta på en höft, flera var oskarpa. Redaktionen väntade sig ett ramaskri från läsekretsen men istället för uppsagda prenumerationer kom tackbrev. Tor-Ivan Odulf intervjuade Walter Hirsch och noterade att fotografen rätt länge stått i gråmörkret. Ok, man hade lagt märke till honom men mest för att han hade fel på ena benet, gick lite långsamt: Men så händer det, någonting ger utdelning, bilderna får vind, alla som ser bilderna ser fotografen och ser dom som han skildrar, en enorm förflyttning äger rum, svenska fotovärlden går långsamt. Walter Hirsch flyger. Det nya låg i luften. I USA hade Robert Frank och William Klein några år tidigare visat hur man kan få rörelse i stillbilder när den ena bilden länkar i den andra. För Walter Hirsch fungerade de lekfulla midsommarbilderna som en förövning. Under en vårdag 1967 gick han runt på Londons gator med sin Canon Dial. Resultatet blev 700 bilder, som visades parvis på Moderna museet i Stockholm 1968. London den 13 april mellan kl 09.00 - 23.00 blev den första separatutställningen med en svensk fotograf i vad som då ansågs vara fotografins finrum: I slutet av utställningen spikade Walter upp kameran, som bilderna var fotograferade med, genom att slå en spik rakt genom plastlinsen. Kameran stals direkt och medias bevakning av utställningen fick ett helt annat fokus än önskat. Hirsch hyllades för att han med sin spontana och expressiva bildstil hade befriat svensk fotografi. Och han konstaterade att hans rosade bilder inte var resultatet av en slapp eller ogenomtänkt fotografi, också det spontana kräver disciplin. 1979 drabbades Walter Hirsch av en hjärtinfarkt och hamnade på S:t Görans sjukhus i Stockholm och skildrade livet som patient på samma sätt som han hade gjort när han firade midsommar i visuella

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789178434022
Titel
Fotografier 1960-2003 Walter Hirsch
Författare
Roy Andersson - Olle Granath - Bodil Malmsten - Mia Bengtsson Plynning - Leif Wigh
Förlag
Bokförlaget Arena
Utgivningsår
2012
Omfång
397 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
250 x 338 mm Ryggbredd 42 mm
Vikt
2892 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Walter Hirsch (1934-2012) är en av de ledande gestalterna i svensk fotografihistoria. Med sitt säreget filmiska stillbildsfotografi kom han att bilda skola för generationer av svenska fotografer från slutet av 1960-talet och fram till idag. Nu kommer boken med hans bilder!