Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Fotbollskriget

Fotbollskriget

Bonniers 1998. Inbunden med skyddsomslag, 189 sidor. Nära nyskick, liten reva på omslaget. Fotbollskriget pågick i två veckor i juli 1969. Det bröt ut efter en VM-kvalmatch mellan El Salvador och Honduras. Det El Salvadoranska laget tvingades utså en helt igenom sömnlös natt, spelarna utsattes nämligen hela långa natten igenom för psykologisk krigföring från Honduras-supportrarna i form av allahanda oljud. Trots detta faktum vann ett sömndrucket El Salvador matchen och fick i present - ett krig!

Anledningen till att världen i övrigt överhuvudtaget vet om det här kriget kan tillräknas utrikeskorrespondenter som var där. Kapuscinski är den som alltid tycks vara just där -med pennan på plats.

?Fotbollskriget? är ett av de längre reportagen i hans bok med samma namn. Reportagen har det gemensamt att de alla behandlar krig och den lilla gnista som behövs för att starta ett krig.

Kapuscinski är mannen som hatar skrivbord.

För att föreställa sig den här personen; försök tänka dig en stor dos av äventyrare som Ola Skinnarmo och en annan ganska så stor dos av bohemer som Jack Kerouac. Då börjar det inte bränna, men i alla fall värma lite grann. För Kapuscinskis uppdrag liknar något av en dumdristig, fanatisk konstnärs mission impossible. Utan skrivbord drar han från land till land, från ett krig till ett annat, från Afrika till Latinamerika till Sydamerika till Polen och tillbaka igen. Och igen. Och igen.

Ibland åker han helt utan visum, ibland på eget bevåg körande rakt genom brinnande nigerianska avspärrningar, krälande i Kongobushen öga mot öga med soldater, vilse i bombmörka främmande städer, uttorkad i hettande milsvid Somaliaöken, fängslad med betonggolv och bara en stålstol som bädd. Eller varför inte låta sig, i ett annat nattläger i något annat politiskt oroligt land, bli stungen av en skorpion i pannan.

Eller förlåt, sa jag dumdristig? Modig är kanske det rätta ordet.

Kapuscinski är korrespondenten med världens största K!

Fotbollskriget är en märklig bok. Det är boken som aldrig blev. Eller som blev mer än så, eller som blev för mycket av nästan allt. Dels är Fotbollskriget en samling politiska reportage ifrån världens trånga hörn under 60 och 70-tal, dels är det Kapuscinskis egen actionspäckade upplevelse och arbetsgång, och utöver detta är det de mer skönlitterära miljöskildringarna och människoskildringarna. Inte nog med det, instucket i alltihop: uppstaplade skisser om det som författaren också ville skriva om, men av förståeliga skäl aldrig hade tid till.

Det är något av bokens dilemma. För hur ska man läsa? Om stora världen eller om lilla jaget?

Och är jaget den verkliga personen utrikeskorrespondenten eller ska man se perspektivet som hos en fiktiv berättare? Och hur blir det då om den fiktiva berättaren rapporterar om politisk hårdfakta? Faktagenren tränger sig in i berättelsen om jaget. Den mer skönlitterära, som jag föredrar att se det - fiktionen snårar i sin tur in sig i de politiska faktareportagen.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9134513191
Titel
Fotbollskriget
Författare
Kapuscinski, Ryszard
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår
1998
Omfång
189 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
161 x 235 mm Ryggbredd 18 mm
Vikt
463 g
Språk
Svenska
Baksidestext
När den polske utrikeskorrespondenten Ryszard Kapuszinski skulle företa sin första resa till Afrika ¿ den gick till Accra i Ghana ¿ var han full av upprörda känslor och visste ingenting om morgondagen. Året var 1959, och ett nytt Afrika höll på att födas. Han kom senare att tillbringa en längre tid i denna för honom helt nya värld. Han skriver: ¿Förlossningens tidevarv var ibland smärtsamt och dramatiskt, stundom också ljust och muntert, men i båda fallen försiggick allt enligt andra mönster, i ett annat klimat, ja överhuvudtaget helt annorlunda (från vår synpunkt sett), och just detta tyckte jag var en ny, ännu inte skildrad exotism.¿I Fotbollskriget möter vi namn ur Afrikas förgångna: Kwame Nkrumah, Patrice Lumumba, Ahmed Ben Bella, Sékou Touré, Houari Boumedienne och många andra. Kapuscinski gör ¿ ofta med livet som insats ¿ reportage om frigörelserna i Ghana, Kongo, Moçambique, Tanganyika, Dahomey, Nigeria, Etiopien, Somalia osv, om livet i Sydafrika och landets historia, allt interfolierat med anteckningar till en ännu oskriven bok.Kapuszinskis liv som utrikeskorrespondent är emellertid inte begränsat till Afrika: under en period vistas han i Sydamerika och blir vittne till ¿fotbollskriget¿ mellan El Salvador och Honduras: ett krig som utlöstes av två landskamper i fotboll, varade i etthundra timmar, krävde sextusen människoliv (minst dubbelt så många sårades) och ställde cirka femtiotusen människor utan hus och åkrar. Kriget och dess vansinne kommer oss mycket nära här.Ryszard Kapuscinski, född 1932 i Polen, har länge varit en av vår samtids mest uppmärksammade utrikeskorrespondenter för såväl polska som västerländska massmedier. Hans reportage om Solidaritet och strejkerna i Gdánsk har i Polen blivit närmast klassiska. Han har dock främst rapporterat om inbördeskrig, revolutioner och sociala förhållanden i tredje världen.I en bok om kriget i Angola ¿ En dag till att leva 1987 ¿ en bok om Haile Selassie ¿Kejsaren 1985 ¿ en om shahen av Iran ¿ Shahernas shah 1986 ¿ och en om Sovjetunionen och dess sönderfall ¿ Imperiet 1993 ¿ har Kapuscinski dokumenterat sin lysande förmåga att förmänskliga vardagligt liv under tryck av förvrängda statsledningar.