Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Uppdrag Nubien : hur världen räddade ett lands kulturminnen

Uppdrag Nubien : hur världen räddade ett lands kulturminnen

Inbunden bok. Stockholm : Atlantis. 1996. 223 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. Mycket fint exemplar. Oläst. Några små kantnötningar och hanteringsspår på skyddsomslaget, för övrigt i nyskick.

Trådbundet förlagsband med skyddsomslag. 223 sidor + 16 planschsidor med fotoillustrationer i färg.

1952 skakades Egypten av en militärkupp. Efter decennier av kolonialvälde under Storbritannien och en kortlivad monarki övertogs den politiska makten av General Gamal Abdel Nasser (1918- 1970) och medlemmar av militären. Egypten och Syrien bildade Förenade Arabiska Republiken och Nassers parti Arabiska Socialistunionen genomförde omfattande infrastrukturella och kulturella reformer. Bland de viktigaste var att säkra Egyptens vattenförsörjning, dvs. att reglera Nilens översvämningar. Redan året efter revolutionen påbörjades planerna på ett stort dammbygge – the Aswan High Dam – med finansiellt stöd från Sovjetunionen. Dammbygget innebar att ett antal arkeologiska och historiska monument skulle komma att dränkas, bl.a. Abu Simbel i södra Egypten, nära gränsen till Sudan.
Abu Simbel uppfördes under Farao Ramses II på 1200-talet f.Kr. och blev ett viktigt kulturhistoriskt monument både för den arkeologiska forskningen och för turistnäringen. Templen symboliserade, i likhet med pyramiderna, Egyptens ärorika historia – ett internationellt och nationellt anspråk sedan århundraden. Det egyptiska kulturarvet hade fascinerat och approprierats i olika kontexter sedan antiken, en grundläggande förutsättning för att få igång ett internationellt stöd för att rädda Abu Simbel. UNESCO som hade grundats 1945 drog snabbt igång en stor kampanj för att dokumentera och i vissa fall flytta de lämningar som hotades av dammbygget. Den svenska kungen Gustaf VI Adolf var ordförande i hederskommittén för kampanjen, som även innefattade andra kungligheter och kulturpersonligheter. Arkeologiska kampanjer drogs igång både i Egypten och i Sudan. Svenska egyptologer och arkeologer ingick i den Samnordiska Nubien-expeditionen (Scandinavia Joint Nubia Expedition) 1960-64 under ledning av Torgny Säve-Söderbergh (1914-1998) från Uppsala universitet. Fynden delades sedan lika mellan Egypten och de skandinaviska länderna och idag utgör fynd från expeditionen en del av Museum Gustavianums samlingar. Parallellt med det arkeologiska arbetet att kartlägga kända och nyupptäcka lämningar så initierades också projektet att flytta Abu Simbel till ett högre liggande område. Även här engagerades svenska experter. Ingenjörer från Vattenbyggnadsbyrån (VBB, idag Sweco), Skanska och Atlas Copco tillsammans med tyska och italienska företag arbetade med att utreda, såga upp, flytta och återuppbygga Abu Simbel mellan 1964 och 1968.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
917486243X
Titel
Uppdrag Nubien : hur världen räddade ett lands kulturminnen
Författare
Säve-Söderbergh, Torgny
Förlag
Stockholm : Atlantis
Utgivningsår
1996
Språk
Svenska