Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Engleby

Engleby

Forum 2009. Inbunden med skyddsomslag, 315 sidor, 590 gram.

Mycket gott skick.

Deckargenrens landskap är en värld i förändring. Med ett visst vemod men ännu större lättnad minns man 50-talets ambitiösa deckare, rågade med fröken och ni. För att inte tala om ?spelet är förlorat? eller ?hämnden är ljuv?- repliker som beskäftigt avslöjade den skyldige och som mycket sällan kunde överraska. Man skrev på i en sorts barnslig iver att vara både fyndig och farlig, och förebilden var givetvis oftast USA, där man kunde hämta och lära åtskilligt genom den hårdkokta replikföringen och det flotta kulissbygget.

Nu är läget ett annat. Nu gäller andra handskar, hårda eller inte. Tempo och flotta miljöer kantas av snabba cash-ryck och osannolika intriger, lockande genom sin orimlighet. Man kan höra de feta honoraren klirra i kassan medan de gnisslande portarna till internationella marknader slås upp och gränser överskrids. Och visst är det roligt med en välskriven deckare, synd bara att de är så sällsynta!

Engelsmannen Sebastian Faulks är relativt okänd i Norden. Han var journalist i många år innan han blev författare på heltid 1991. En roman, ?Charlotte Gray?, har filmats med Cate Blanchett i huvudrollen. Han har också skrivit en så kallad James Bondroman, ?I djävulens tjänst?.

Faulks har varit klok i sitt miljöval denna gång efter de rätt trygga tidigare satsningarna. Med stor berättarlycka ger han sig in i universitetsvärlden, en värld som här tycks både nyfödd och antik. Det 70-tal i Cambridge där Faulks valt att placera sina huvudpersoner upplever den första tafatta vågen av feminism.

Man röker hasch och sommarjobbar, spelar in tvivelaktiga filmer, stjäl cigarretter, och en och annan härmar en Abba-frisyr. Man pluggar i korta hektiska perioder och går på de klubbmöten som finns ofta bara för nöjet att få rösta vid styrelseval.

Resa till Paris är en dröm. Allt medan framtiden närmar sig spelar man volleyboll och diskuterar John Donnes kärleksdikter, knaprar valium och knycker cyklar, för kvällen är kylig och det är långt hem.

Det känns som en riktig och upplevd studietid som Faulks gör nedslag i. Det är en berättelse som sjuder av värme och den sorts livsenergi som är människans arvedel under en viss tid av livet. Faulks unga människor är nonchalanta och uppfinningsrika, de skjuter mognad och yrkesval på framtiden och tycks vara kungar i eget rike.

Då händer det oväntade och det är inte att Bob Dylan gått över till elektriskt. En flicka som heter Jennifer Arkland försvinner. Dagarna går utan att man får upp något spår. Hon har varit en populär flicka, i varje fall tidvis. Hennes försvinnande skakar om studenterna, en växande panik blandas med oro för sluttentor.

Faulks spelar skickligt på flera plan, den nutida världen och den förflutna, som kräver den döda flickan tillbaka med en obarmhärtig iskall fordran. Man får nästan spika fast händerna som dras mot bläddersynden, den sida där mördarens namn är ristat.

Trots den växande sp

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789137133584
Titel
Engleby
Författare
Faulks, Sebastian
Förlag
Bokförlaget Forum
Utgivningsår
2009
Omfång
314 sidor
Bandtyp
Inbunden
Språk
Svenska
Baksidestext
Kallhjärtad älskare och bekännande lögnare. Han är en man med fem olika namn, varav ett dröjer sig kvar längre än andra: Engleby.En mörk bekännelse tyngd av självbedrägeri tar sin början i ett turbulent Cambridge under 1970-talets första halva. Genom dagliga kommentarer om studentlivet, tankarnas beskaffenhet, politik och tillbakablickar över barndomen framförallt åren på den exklusiva internatskolan där han mobbades svårt och kallades för Toilet får man följa huvudpersonen genom livet och karriären i det samtida England.Mark Engleby är en intelligent men udda student vars dräpande tunga och fräna kritik ofta riktas mot samhället och i synnerhet det engelska skolväsendet. I takt med att dagboken fortskrider blir hans besatthet av studenten Jennifer alltmer framträdande. Han läser hennes brev, sitter med på hennes föreläsningar, går med i hennes politiska förening och lyckas bli en del av hennes filmprojekt. När Jennifer plötsligt försvinner riktas polisens intresse mot Mark.Fallet förblir olöst under lång tid och trots att Mark fortsätter sitt liv som om inget har hänt är tankarna kring Jennifer aldrig långt borta. Varje gång hans dagboksanteckningar återkommer till henne avslöjas fler och fler detaljer om honom själv och vad som egentligen hände den där natten. Men Mark är märkt av livets orättvisor och det moderna samhällets framfart och hans skeva humor lämnar ingen oberörd. Kan man lita på Mark? Talar han verkligen sanning?Sebastian Faulks, fick sitt internationella genombrott med romanen Fågelsång, som kom på svenska 1999. Hans förra roman En människas spår handlar om människoöden under den period i vår historia då psykiatrin föddes som vetenskap. Faulks har även skrivit James Bond-boken I djävulens tjänst som kom ut 2008.