Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
En simtur i sundet

En simtur i sundet

Norstedts 2003. Inbunden med skyddsomslag, 283 sidor.

Nyskick. Den i mina ögon intressantaste seriefiguren i samtida svensk romanlitteratur heter sedan drygt tjugo år Göran Sager-Larsson. Han framträder i dag för tredje och ? antyds det ? sista gången i Sigrid Combüchens nya bok. En simtur i Sundet är dess titel, och i den fortsätter författaren sitt åskådliggörande av den så kallade tidsandans föränderliga natur, sådan den representeras av några gestalter ur romanberättelserna ?Värme? från 1980 och ?Korta och långa kapitel? från 1992. Detta gör hon ?genom att själv vara på drift i deras språkbruk ? med den kontinuitet som är personlig?, som hon påpekar i romanens kortfattade efterord.

?En författare med sådana syften närmar sig oundvikligen poesin, och Sigrid Combüchens stil är också i sitt fabulerande mycket poetisk.? Så skrev jag för 25 år sedan om hennes andra roman, ?I norra Europa?, och fortsatte: ?Det är den lyriska laddningen som ger lyskraft åt en text som annars måste sägas vara ganska svårtillgänglig.?

Det intrycket kvarstår än i dag ? i båda dess delar ? med oförminskad styrka. I ?En simtur i Sundet? består långa textstycken av rader med varierande längd och med en rytm som man bara kan kalla poetisk. Till exempel i denna bild från badstranden: ?Kväll. Natt. Röd, låg måne, / mångata / kölslöja efter tyst båt. / Tystnad, vit energi på danska näsen. / Vattnet svart ? blinkfyrar, / rödgrön period, snabb vitperiod. / Flygfyrar, otaliga inflygningar / till Kastrup, / en del till Sturup. / Babordsvinge och styrbordsvinge. Från / motorvägens högsta backe ser man / hela lufttrafiken och / viss vattentrafik.?
Det beskrivna panoramat målar Göran Sager-Larsson upp i tankarna, och vad hans mentala gymnastik här och ganska genomgående går ut på blir från första början uppenbart för läsaren: det gäller att få det mänskliga medvetandet att dansa. Så sker också, genom en mästerlig gestaltning av tankeflyktens koreografi ? en konstart i vars utövande Sigrid Combüchen just nu inte har särskilt många
konkurrenter i vårt hörn av världen.
Artikeln fortsätter...

Att i de nygamla könsfördomarnas tidevarv välja att i så hög grad gå in i ett manligt medvetande som hon gör i dessa romaner ? alltsedan trilogins första del, där Göran Sager-Larsson i jagform berättade om ett vuxenliv i 70-talet och en ungdom i 50-talet, via del två där han mindre var aktör än observatör av den sydsvenska universitetsstadens studenter, invandrare, socialsekreterare och småbrottslingar ? gör inte hennes prestation mindre märklig.

Inte minst i kontrast till sin kvinnliga moatjé Vera, som trogna läsare också känner väl sedan tidigare, framstår Göran som en mycket övertygande kommentator av sin egen fysiska person och de människor som omger honom. Om jagberättandets villkor är han väl medveten: ?Med avstånd till mig själv kan jag göra en självkritisk iakttagelse som utmanar mig själv. // Jag kan bara skriva ?jag? när jag lyckats bli så vänligt självfrämmande att jag kan

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9113011847
Titel
En simtur i sundet
Författare
Combüchen, Sigrid
Förlag
Norstedts
Utgivningsår
2003
Omfång
280 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
0 x 220 mm
Vikt
508 g
Språk
Svenska
Baksidestext
September -99, högtryck över Sydsverige. Den varma, vita stranden i Skanör är nästan folktom, vattnet lugnt, sikten fri. Uppe till höger står Öresundsbron färdig men inte tagen i bruk. En tuttifrutti av fritidsbåtar ligger ännu förtöjda på svaj i den grunda bukten. På himlen kretsar ett skolflygplan.

Ett par går i vattnet. Den skickliga simmerskan är Vera, flickvän till badkrukan Göran Sager-Larsson som påminns om att han är femton år äldre när han ser henne crawla mot horisonten.
Han gör här sitt tredje besök i Sigrid Combüchens romanvärld. Första gången var han 40-årig huvudperson i Värme (1980), därefter drygt 50-årig betraktare i Korta och långa kapitel (1992). Nu återkommer han som centralfigur i En simtur i sundet. Han har passerat 60 men känner sig mindre vis och tillbakablickande än då han var 40. Han känner sig mitt i livet. Kanske därför att sekelskiftet kräver mitt i livet-känsla. Kanske därför att mitten är den plats där man befinner sig när man tänker på, minns och associerar till allt från körlektioner, mahjongaftnar och poesiuppläsning i New York till dåligt föräldraskap, demonstrationer och röjning av landminor i Bosnien.

Böckerna om Göran Sager-Larsson kan kallas samtidsromaner. Eftersom de blivit en serie skriven över tjugo år, har både gestalten och sättet att skriva om honom påverkats av tidens gång - och av "samtidens" gång.