Mat på hjärnan : om ätandets psykologi
Inbunden bok. Stockholm : Legenda. 1989. 296 sidor.
Nyskick. Skyddsomslag i nyskick.
Äta bör man, eljest dör man. Ätandet är naturligtvis ett biologiskt behov men har också oändligt många fler dimensioner, både psykologiska och sociala. Vi äter för njutning, vi äter för gemenskap, tröst, av ilska, för att få tiden att gå ...Måltiderna delar in vårt liv: frukost, lunch och middag. Och däremellan kafferaster och mellanmål. Vi äter när vi träffar goda vänner eller gör upp en affär. Vi äter på dop, födelsedagar, bröllop och begravningar.Vi äter rätt, vi äter fel. Många av oss bantar. Några har ett mer komplicerat förhållande till maten - självsvält, hetsätning. I radio, böcker och tidningar - överallt handlar det om mat. Kakor, sommarmat, festmat, smalmat, näringsråd och dietlistor. Reportage, kåserier, recept, bantningsmetoder. Mat från jordens alla hörn.
Och få andra områden är så kringgärdade av regler, förbud och påbud. Drycker från höger. Inga armbågar på bordet. Hästkött kan man väl inte äta. Eller skallerorm. Mat på hjärnan är en rolig och intressant bok om allt detta och mycket annat som berör ätandet och ätandets psykologi.
Illustrerad med svartvita fotografier och teckningar av Åke Eriksson.
Förlagsfakta
- ISBN
- 9789158213654
- Titel
- Mat på hjärnan : om ätandets psykologi
- Författare
- Sjödén, Stellan - Eriksson, Åke
- Förlag
- Stockholm : Legenda
- Utgivningsår
- 1989
- Språk
- Svenska
