Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
TECHNOLUTION – Om balansen mellan människa – teknik – samhälle / Med DVD
TECHNOLUTION – Om balansen mellan människa – teknik – samhälle / Med DVD TECHNOLUTION – Om balansen mellan människa – teknik – samhälle / Med DVD TECHNOLUTION – Om balansen mellan människa – teknik – samhälle / Med DVD TECHNOLUTION – Om balansen mellan människa – teknik – samhälle / Med DVD TECHNOLUTION – Om balansen mellan människa – teknik – samhälle / Med DVD

TECHNOLUTION – Om balansen mellan människa – teknik – samhälle / Med DVD

Inbunden bok. Lunds Universitet / Center för Technolution. 2007. 117 sidor.

Nyskick. –– ABSOLUT NYSKICK, oläst! – Stort format, ca 30x25 cm!
– DVD i oöppnad plastficka. – Se fler bilder! ––

"För ca 250 000 år sedan framträdde ”den vetande människan”, Homo Sapiens. Till Homo Erectus och Homo Sapiens knyter vi enkla och primitiva redskap. Det stora tekniksprånget framåt kom för ca 50 000 år sedan med framställning av standardiserade stenredskap och smycken. Hos Cro-Magnon-människorna som levde i sydvästra Europa har man funnit mängder med redskap utförda i olika och distinkta former. Flerstycksredskapen (t.ex. båge och pil) utvecklas. Kläder samt rep och linor framtages. Som utlösande faktorer har pekats på hjärnans förändring och struphuvudets utveckling. Dessa anatomiska drag är avgörande för att mänsklig kreativitet och kulturförmedling skulle spela en stor roll.
• Genom detta tog människan också steget in i en bioteknisk utveckling. Evolution övergick i technolution. Människan har sedan systematiskt utvidgat sin användning av tekniska föremål och system. I dag är människa och samhälle en komplex struktur av samverkande biologiska och teknologiska system.
• Jorden består av fem sfärer som uppstått innan människan kom till samt av två människoskapade.
De fem är:
- Lifosfären – berggrunden som omsluter magman i jordens inre
- Pedosfären – jordlagret eller myllan som i olika tjocklekar täcker berggrunden
- Atmosfären – luften som i ett 100 km hölje omsluter jorden
- Hydrosfären – vattnet som utgör 1,4 miljarder km3, varav 97 % är saltvatten
- Biosfären – floran och faunan, där människorna som massa fyller lika mycket som boskapen

De två människoskapade – resultatet av ”Homo Technicus” aktiviteter – tar en allt större plats i tillvaron. Det rör sig om den fysiska Technosfären, huvudsakligen uttryckt i städer och infrastruktur. I dag finns 12 megastäder (mer än 10 milj inv) och ca 800 städer med 0,5 milj inv. Denna technosfär växer explosivt genom ”urban sprawl”.
Den senast tillkomna sfären är den som bildas genom informationsteknologin och www-strukturen. Ett globalt sammanhängande tankemönster och en kunskapsbank uppstår efterhand. Den franske filosofen Teilhard de Chardin har benämnt detta för ett tänkande skikt eller förnuftslager. Han menar att när alla människor förbundits tankemässigt och en ”noosfär” (gr noos – förnuft) skapats, då får det globala hänsynstagandet större betydelse. Tekniken genom noosfären, möjliggör ett världssamvete och en global kontroll.
• Bilderna är uppbyggda med inspiration i Leonardo da Vincis ”Vitruvian Man”. Människan i cirkelkvadraten är symbolen för en harmonisk relation mellan människan-kosmos (naturen)-byggnaden (tekniken). I en cirkelkvadrat, där tekniken omsluter naturen, insättes en nutidig ”Homo Technicus”. Det nya relationssystem som uppstår på grund av denna teknomänniska belyses av bildspråket. …"

–– GLÖM INTE ATT TITTA PÅ ALLA MINA ANDRA BÖCKER! –– Samma fraktpris oavsett hur många böcker du beställer! (Gäller inom Sverige)

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish