Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Svenska residens

Svenska residens

Inbunden bok. Svensk byggtjänst. 1 uppl. 2000. 256 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag i mycket gott skick. Tvärformat 19,5 x 25,5 x 3 cm Vikt 1.155 g.
Inbundet lila klotband med silverfärgad pärm och ryggtext och skyddsomslag, mycket rikt illustrerad med ritningar, teckningar och foton i sv/v och färg. Ur baksidestexten: De svenska landshövdingeresidensen är en väsentlig del av vårt nationella kulturarv. I Statens fastighetsverks tidning Kulturvärden har de olika residensen under åren presenterats i en artikelserie, och på mångas önskan har vi nu samlat artiklarna till en bok. Här beskrivs även de byggnader som efter de senaste länssammanslagningarna upphört att vara landshövdingeresidens. De tjugofyra residens som presenteras spänner över en lång tidsrymd av svensk byggnadskonst - från residenset i Linköping, som i sina äldsta delar går tillbaka till början av 1100-talet, till residenset i Karlskrona som uppföres så sent som under 1900-talets första årtionde. 1700-tals arkitekten Carl Hårleman tog fram en standardritning för landshövdingeresidens. Denna idealbyggnad återges på den här bokens omslag. Tanken på staten som förebild inom byggnadskonsten är i dag aktuellare än på länge. Det gäller såväl nybyggnad som förmågan att på rätt sätt förvalta, vårda och utveckla det nationella kulturarv av fastigheter vi ärvt från våra företrädare.
INNEHÅLL: Inledning: Tessinska palatset, Stockholm - Stormanspalats med kungliga anor. Uppsala slott - Arvhertigresidens med förhinder. Nyköping länsresidens - Residenspalats utan inneboende hövding. Linköpings slott - Biskopens borg, kungens slott, hövdingens residens. Residenset i Jönköping - En attika mot Skolgatan. Residenset i Växjö - Från avsides kungsgård till central residens. Residenset i Visby - Anspråkslöst 1600-tals residens utsatt för ideliga ombyggnader. Residenset i Karlskrona - Patriciervilla i örlogsstaden. Residenset i Kristianstad - Residens i italiensk renässansstil. Residenset i Malmö - Med utsikt mot kontinenten. Halmstad slott - Det store nye Hus. Göteborgs residens - Kungshuset vid Hamnkanalen. Residenset i Vänersborg - Från spannmålsförråd till brandsäker praktbostad. Marieholm, f d residens i Mariestad - Kungsgården i Tidan. Residenset i Karlstad - Ett framträdande läge vid Klarälven. Örebro slott - Vasaborg vid Svartån. Västerås slott - På mark från forntiden. Residenset i Falun - En gustavians hus vid Kopparberget. Gävle slott - Johans kyrka i fiskarestan. Residenset i Härnösand - "mera prydlig, anständig och warachtig". Residenset i Östersund - Anslående vid Storsjön. Residenset i Umeå - Fågel Fenix i björkarnas stad. Residenset i Luleå - Ett träslott på Nordkalotten. Litteratur.
// Skyddsomslaget har mindre hanteringsspår och en liten tejpad reva på baksidan. Bilden visar den aktuella boken. Utnyttja gärna inrikes ENHETSFRAKTEN, samma fraktpris oavsett hur många böcker du beställer samtidigt av BOKLÖF, klicka ↓ och se utbudet [3942]

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9173329274
Titel
Svenska residens
Författare
Nilsson, Staffan - SFV Kulturvärden
Förlag
Stockholm : Svensk byggtjänst
Utgivningsår
2000
Språk
Svenska
Baksidestext
Residenset i Karlskrona : Patriciervilla i örlogsstaden s. 90-103
S. 187-195: På mark från forntiden: Västerås slott
Tidigare publicerat i: Kulturvärden. 1995:4
Li:S
Indexeringslänk