Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
I Linnés hjulspår runt Skåne

I Linnés hjulspår runt Skåne

Inbunden bok.

Atlantis 1997. Inbunden med skyddsomslag, 152 s. Inbunden. 24,5x18cm. 555 gram. Mycket gott skick, tejpat hörn på omslagets framsida. Av Bertil Nilsson 18 SEPTEMBER 2013 12.15

PERSONLIGT. Botanikprofessor Sven Snogerup i Lund har avlidit efter en tids sjukdom, 84 år gammal. Han var född i Hasslaröd vid Osby och hette Jönson i efternamn, innan han i ynglingaåren tog sig namnet Snogerup.
Annons

Sven Snogerup gjorde verkligen en klassresa under sitt långa, strävsamma och arbetsfyllda liv. Kommen från enkla lantliga förhållanden i Göinge fick han ändå chansen att läsa på gymnasiet i Hässleholm och ta studentexamen där. Den unge mannen var nämligen väldigt begåvad.
Han kom till Lunds universitet, där han 1955 tog en filosofie magisterexamen. Denna avslutades med en uppsats över floran i hans hemtrakter i norra Skåne.

Den botanikintresserade mannen från Göinge läste vidare i Lund. Han blev filosofie licentiat och senare filosofie doktor. Snogerup var docent och utnämndes efter en tid till professor i systematisk botanik.
Ett släkte tågväxter tilldrog sig hans speciella intresse. I den grekiska övärlden fanns också mycket att studera. Snogerup älskade att vara ute i fält och botanisera.

På sin fritid sysslade han bland annat med orientering. Först i FK Eko i Osby, sedan i Lugi i Lund och därefter i Lunds OK. Under åren 1968-1989 var han ordförande i Lunds OK och då lades inom föreningen grunden till en del av alla de framgångar som ?LOK-et? senare skördat.

Den unge mannen blev känd för att springa orientering helt barfota. Något som ingen annan gjorde. Han tyckte nämligen, att det blev för dyrt att köpa speciella skor för orientering.
Ända upp i klassen H 75 ? för herrar 75-79 år ? deltog Sven Snogerup i tävlingar i orientering på olika håll. Sedan satte sjukdom stopp för aktiva lopp, men pensionären älskade att komma ut i skogen och med hjälpmedel kunna ta sig fram på vägar och stigar.

Det var också tävlingar utomlands ibland. Vid O-ringen på Gotland sommaren 1977 blev yrkesbotanikern från Osbybygden och Lund rikskänd. Då kunde han nämligen ? helt vetenskapligt ? bevisa, att blommorna och den övriga växtligheten bara mådde bra av att flera tusen orienterare deltog i tävlingen. Fackmannen vände så att säga hela debatten.

Känslan för hembygden hade han hela tiden kvar och har var ständig medlem i sin hemorts hembygdsförening.
När man 1999 skulle fira 250-årsminnet av Linnés skånska resa, hade arrangörerna en helt perfekt person som kunde gestalta Carl von Linné: Sven Snogerup. Under firandet spelade han med bravur den rollen vid flera olika tillfällen. Skåningens kunskaper om smålänningen var minst sagt omfattande.

I boken I Linnés hjulspår runt Skåne skildrade Sven Snogerup tillsammans med fotografen Matz Jörgensen på ett lättsamt men lärorikt sätt det som hänt. Senare kom en annan bok, Från skånska resan till Skånes flora.
Botaniken var hans yrkesliv och orienteringen hans stora fritidspassion. Sven hann även med en del an

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9174863657
Titel
I Linnés hjulspår runt Skåne
Författare
Snogerup, Sven - Jörgensen, Matz
Förlag
Stockholm : Atlantis
Utgivningsår
1997
Språk
Svenska
Baksidestext
Post-Soulsby no. 4236
Li:S