Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Makten över Politiken  : om konstitutionella spelregler och politikens innehåll

Makten över Politiken : om konstitutionella spelregler och politikens innehåll

1999 SNS Pappband, 176s. 22x16cm, 407g. Mycket fint skick. ISBN 9171507671. Beskrivning:
En fundamental fråga i alla demokratier är om den politiska makten utövas i medborgarnas intresse. Alltför ofta trivialiseras svaret på frågan med hänvisning till att medborgarna avgör politikens inriktning i fria och allmänna val. Maktutövningen blir då tautologiskt lika med folkets vilja. Men så enkelt är det inte och svaret på frågan är, enligt denna studie, i stället att det beror på de spelregler eller institutioner som styr det demokratiska beslutsfattandet i ett land. Dessa spelregler bestäms av landets grundlag.
Denna studie vill fästa uppmärksamheten på betydelsen av våra politiska institutioner för kvalitén i vår politiska demokrati, för den sorts politik som förs i vårt land och för medborgarnas välfärd. Den diskuterar villkoren för det politiska beslutsfattandet på ett sätt som sällan görs i Sverige, trots att dessa frågor borde vara särskilt viktiga i ett land där den politiska sektorns räckvidd är så stor som den är här.
Studien bygger på modern politisk ekonomisk forskning, som betonar sambandet mellan politiska institutioner och politikens innehåll. Vilken typ av institutioner gynnar kortsiktighet och särintresseinflytande? Vilken typ av institutioner skulle medborgarna önska om de var medvetna om effekterna av olika institutioner på lång sikt? Denna sorts frågor har aldrig ställts i den svenska diskussionen av grundlagsfrågor. Förhoppningsvis kan denna studie stimulera en diskussion från nya utgångspunkter.
Studien tillägnas Johan Myhrman, som avled innan studien hann bli färdig. Johan Myhrman var professor vid Handelshögskolan i Stockholm och ingick i den ursprungliga författargruppen.
Författarna är alla nationalekonomer med intresse för det framväxande forskningsområdet politisk ekonomi. Carl Johan Dahlman, Ph.D., sedan länge bosatt i USA, är Senior Economist vid RAND Corp., Washington, D.C. Torsten Persson är professor vid Institutet för internationell ekonomi, Stockholms universitet. Birgitta Swedenborg, Ph.D., är forskningsledare och vice VD i SNS. Clas Wihlborg är professor vid Göteborgs universitet.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9171507671
Titel
Makten över politiken : om konstitutionella spelregler och politikens innehåll
Författare
Swedenborg, Birgitta - Studieförbundet Näringsliv och samhälle
Förlag
Stockholm : SNS (Studieförb. Näringsliv och samhälle)
Utgivningsår
1999
Språk
Svenska