Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
En centraleuropeisk afton : breven från Alvar Alsterdal

En centraleuropeisk afton : breven från Alvar Alsterdal

Inbunden bok. Tusculum Förlag. 1 uppl. 2010. 167 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789197864688
Titel
En centraleuropeisk afton : breven från Alvar Alsterdal
Författare
Thomas Nydahl
Förlag
Tusculum Förlag
Utgivningsår
2010
Omfång
167 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
140 x 210 mm Ryggbredd 16 mm
Vikt
344 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Under åren 1985-1991 brevväxlade författaren Thomas Nydahl och Alvar Alsterdal. Ett urval av deras brev publiceras i denna bok. Breven handlar om familjeliv, resor, litteratur, musik, politik och historia. Den äldre Alsterdal var en mentor för sin yngre kollega som sammanställt detta urval samt skrivit en introduktion till breven.

När Alvar Alsterdal avled skrev författaren Bengt Anderberg bland annat: Det är inte lätt att säga adjö till Alvar. Vårt förhållande var så vardagligt. Vem skall man nu fråga om Polens affärer, om antikvariaten i Amsterdam och Rabbi Loews lärda kusiner i Cernauti? Jag lever i en liten värld, där skuggorna från den stora faller in och isar gräset: det var sånt man kunde tala med Alvar om.

En centraleuropeisk afton breven från Alvar Alsterdal är oupphörligt bildande och fylld av svart humor, ett kulturmättat tidsdokument från åren kring det kalla krigets avveckling.

Thomas Nydahl har givit ut ett fyrtiotal böcker sedan debuten Smuts 1974. Under 1990-talet drev han bokförlaget Studiekamraten och litteraturtidskriften Ariel. 1994 tilldelades Thomas Nydahl Samfundet
De Nios litteraturpris.

Recensioner

"Det hat som finkulturens fiender ibland uttrycker kan se ut som avund, en frätande misstanke om att de går miste om nöjen som öppnare, kunnigare och mer bildade människor erbjuds. Det är en tanke som kommer för en när man läser Thomas Nydahls utgåva av sin brevväxling med Alvar Alsterdal i boken En centraleuropeisk afton. Breven från Alvar Alsterdal (Tusculum Förlag). Alsterdal (1926-1991), författare, journalist och diplomat, var en sällsynt beläst och kunnig person som tycks ha känt halva Europa, dissidenter och diplomater lika väl. Dessutom hade han ett utvecklat sinne för livets njutningar: mat, musik, vänskap, kärlek. Allt detta kommer fram i breven, men liksom i förbigående, som ett uttryck för den självklara och avundsvärda förmågan att leva ett gott liv."
Michel Ekman, Svenska Dagbladet

"Det är nästan otroligt hur den här brevväxlingen under kallakrigets sista år förmår rycka med sin läsare. Jag läste boken i ett sträck, road och hela tiden intresserad, därtill glad över att ha läst många av de böcker de skriver till varandra om I ett av sina brev skriver Alsterdal efter att ha tackat för ett långt och gott brev att det är något personligt kultiverat över folk som skriver brev . Det håller jag innerligt gärna med om efter att ha läst En centraleuropeisk afton . Därtill tänker jag att det är fantastiskt fint att det finns förlag som ger ut böcker av det här föga kommersiellt inbringande slaget, men som har mycket att ge dem som är intresserade av intellektuell dialog mellan människor, en dialog som hela tiden handlar väsentligheter i livet, också i det vardagliga."
May-Ann Bäcksbacka, Västra Nyland

"Anekdoter, resor, lästips, politik samlat i bokform varvas det till en läsupplevelse av det där sällsynta slaget som gärna fått vara längre. Den som möjligen inbillar sig att allvarliga saker inte kan vara underhållande blir korrigerad på i stort sett varje sida ... Thomas Nydahl har gjort oss en välgärning genom att ge ut dessa brev. I ett ovanligt vackert omslag som Jens Andersson och förlaget förtjänar särskilt beröm för dessutom."
Mats Rosin, Folkbladet