Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
ALINGSÅS bilder från en småstad

ALINGSÅS bilder från en småstad

Inbunden bok Hammar Förlag. 1990. 70 sidor.

Nära nyskick. Inbunden fotobok från Alingsås med foton från slutet av 1940-talet till början av 1970-talet med motiv av delar av staden och dess invånare. Foton av Viking Francke samt förord av Gösta Sandberg, Alingsås museum.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9185786500
Titel
ALINGSÅS bilder från en småstad
Författare
Gösta Sandberg
Förlag
Hammar Förlag
Utgivningsår
1990
Omfång
80 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
245 x 235 mm Ryggbredd 10 mm
Vikt
500 g
Språk
Svenska
Baksidestext
- Det är som en slags bevarandetanke i huvudet, att detta försvinner en gång och samtidigt är det en del av mig själv, av den tid jag lever i. Jag har försökt fånga och bevara ögonblicket och jag har åstadkommit ett minnesarkiv för mig själv och av den tid som varit.
Förr var det inte så många som hade egen kamera och dyrt var det att låta sig fotograferas hos yrkesfotografen. Så det blev att man bad Viking komma och han cyklade runt i och utanför Alingsås för att ta bilder vid födelsedagar, barndop och på familjegrupper.
- Jag kom med min kameraväska, sladdar och ett par 250 W lampor med pappersreflektorer. Var det en grupp tog jag några extra plåtar för säkerhets skull men annars har jag bara tagit ett par plåtar per motiv. Efter fotograferingen blev man ofta erbjuden en kopp kaffe. För tagningen fick de sedan betala fem kronor.
Jag kom rätt in i hemmen och kom på sa sätt folk lite närmare än vad yrkesfotografen i sin ateljé gjorde. Kameran har varit mitt inträdeskort på många ställen och den har varit orsak till väldigt många bekantskaper, varav många blivit livslånga.
- Det blev aldrig att jag sökte mig något annat arbete än det på väveriet, för man hade alltid den där känslan av att man ingenting kunde eftersom man inte hade några skolor, så man blev kvar. Och till verkstadsindustrin ville jag inte. Men jag hade lust att fotografera så fotografering blev för mig lite av en ersättning för annat som hägrade men som syntes ouppnåligt.
De fotografier som Viking och undertecknad till sist enas om skall publiceras är exempel på det rika bildmaterial Viking åstadkommit, ett värdefullt arbete han uppnått utan "skolor", men skapat med ett besjälat intresse för människor och fotografi.
Hans fotografier är enkelt uppbyggda bilder som genom sin enkelhet har en slags äkthet och närhet över sig och därför blir Viking Franckes fotografier till ett ovärderligt porträtt av en småstad i förändring under några decennier.