Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Äktenskapsdramer: Hustrun; Våld; Mans kvinna.

Äktenskapsdramer: Hustrun; Våld; Mans kvinna.

Inbunden bok. Bonniers. 1957. 250 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag i gott skick. 190 x 125 mm. En centimeterlång rispa på skyddsomslaget, på ryggens överkant. Tillika en liten bit borta på nederkanten. Spår efter borttagen prislapp på framsidan (se bild) Inlagan fin! --- I serien Vilhelm Mobergs Dramatik.

Om "Hustrun": ”Dä ä jag, som gått här som en tok och inget förstått. Jag har gått här med öppna ögon och ingenting sett. Jag borde ha begripit häromdan – då Mickel och du kom ut ifrån ladan. Men ni sa, att ni tittat på halm, som Mickel skulle låna. Och jag trodde det. Jag har alltid varit godtrogen. För sent skulle jag vakna, som mor sa.”
Hustrun, ett bondedrama som utspelar sig tidigt 1900-tal, skrevs under Mobergs första tid i Stockholm. I ett kök på en bondgård en tidig vårkväll äger ett äktenskapsdrama rum mellan hemmansägaren Jakob och hans otrogna hustru Helga, som i sin besatthet att få sin älskare planerar att mörda sin make. Pjäsen blev först refuserad av Dramaten med motiveringen att den alltför realistiskt skildrade bönderna, men efter att den uppförts i radio gick den till sist upp på Dramaten 1935.

Om "Våld": ”För det är alldeles onaturligt, att två människor ska gå så här dag efter dag och år efter år och nöta sig mot varandra! De kan inte göra det utan att begå våld mot varandras själar. Ja … just det: just våld!”

Om "Mans kvinna": ”Hägerbäcks by är högt belägen, man skall upp för den långa, tvärbranta liden. Och gubben Herman suckar trött, när han ser hur långt han har till krönet. Halvannan mil har han bakom sig i dag, och det stycket känns i åldriga ben.” Märit är gift med bonden Påvel men egentligen älskar hon sin granne – den fattige grannbonden Håkan. Det är slutet av 1700-talet men historien inspirerades av författarens eget förhållande med Eva von Zweigbergk.

Vilhelm Moberg, 1898-1973, är en av Sveriges mest folkkära författare, känd för sin Utvandrarsvit.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen