Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
En orientering i Tryckfrihet & Yttrandefrihet

En orientering i Tryckfrihet & Yttrandefrihet

Häftad bok. Jure Förlag. 3 uppl. 2005. 203 sidor.

Mycket gott skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9172232374
Titel
En orientering i Tryckfrihet & Yttrandefrihet
Författare
Wiweka Warnling-Nerep
Förlag
Jure Förlag
Utgivningsår
2005
Omfång
203 sidor
Bandtyp
Häftad
Språk
Svenska
Baksidestext
Tryckfriheten uppfattas ofta som ett svårt ämne och onekligen är det så att många mer eller mindre kniviga frågor aktualiseras när man griper sig an vår tryckfrihetsförordning (TF) från år 1949. Mycket har hänt sedan den trädde i kraft och då det var vanligt att skrifter trycktes i tryckpressar med hjälp av gjutna typer, blytryck etc. eller att de stencilerades genom hektografer. Dagens persondatorer med tillhörande s.k. inkjetskrivare eller Internet var inte ens påtäntka när TF tillkom annat än möjligen i någon framsynt forskares vildaste fantasier. Ändå måste vår TF tillämpas på dessa radikalt ändrade förhållanden, vilket ytterligare kompliceras av den internationalisering som vårt samhälle och vår rättsordning har genomgått: Information sprids blixtsnabbt över nätet och en server kan vara belägen i ett helt annat land än där brottet utspelas.

Det finns många rättsfall från senare år som visar vilken aktualitet frågor om tryckfrihet och yttrandefrihet har. Nämnas kan t.ex. nazistföreläsningen vid Umeå universitet, där fråga bl.a. uppkom om ansvar för arrangör och föreläsare med stöd av BrB medan publiceringen av föreläsningen över Internet bedömdes enligt yttrandefrihetsgrundlagen. Ännu ett fall är Aftonbladets publicering av hotfulla bilder av nynazister bl.a. utanför en känd journalists bostad. Detta fall, som inte kunde föranleda straff enligt BrB eller TF, gav upphov till mycket kritik och grundlagen har nu ändrats för att vi i framtiden skall stå bättre rustade i liknande situationer. Detta har skett genom att TF:s brottskatalog utökats med bl.a. olaga hot. Det är intressant att notera att en omvänd reform, men med snarlikt syfte, faktiskt genomfördes för ett par år sedan. Då togs barnpornografibrotten bort ur TF för att kunna bestraffas på mer effektivt sätt genom BrB.

Boken behandlar frågor om tryckfrihet i ett större perspektiv och knyter an till yttrandefriheten i YGL, RF (regeringsformen) och Europakonventionen. I boken behandlas också frågor om den nya teknikens betydelse och om det är möjligt – och önskvärt – att åstadkomma en s.k. teknikoberoende grundlag. Därutöver ges en traditionell orientering i grundläggande tryckfrihetsrättsliga frågor och begrepp. Framställningen levandegörs genom hänvisningar till rättsfall, JK- och JO-fall, påhittade exempel samt många bilder och tablåer: Allt för att underlätta för läsaren att tränga in i tryckfrihetsrättens mysterier.

I den tredje upplagan har praxis liksom lagändringar följts upp t.o.m. våren 2005.