Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Sirenerna i Bagdad

Sirenerna i Bagdad

Alfabeta, 2007. Inbunden med skyddsomslag, 285 sidor.

Nära nyskick. En ung, känslig student från en sömnig småstad i Irak blir vittne till hur hans pappa blir förödmjukad av tanklösa amerikanska soldater under en bröllopsfest. Han blir stum av aggressivitet och ger sig så småningom iväg till Bagdad för att ansluta sig till en terroristcell.

Besatt av tanken på att hämnas får han ett självmordsuppdrag. Med ett virus i kroppen ska han bege sig till London för att smitta ner västvärldens befolkning. I dagarna är det fem år sedan USA invaderade Irak och befriade landet från tyrannen Saddam Hussein. En någorlunda folkvald regering har kunnat tillsättas. Men den gryende demokratin behöver fortfarande ett starkt skydd av utländska, främst amerikanska soldater. Och dag efter dag - om än nu i minskad omfattning - utsätts utländska soldater, regeringssoldater och inte minst oskyldiga medborgare för terrorattentat. I "Sirenerna i Bagdad" berättar Yasmina Khadra om situationen ur en irakisk ung mans perspektiv. Romanen tecknar den väg som leder den unge mannen, bokens jag, fram till rollen som självmordsterrorist.

Yasmina Khadra är född 1955 i Algeriet och numera bosatt i Frankrike. "Sirenerna i Bagdad" är den andra av hans böcker som översatts till svenska.

Huvudpersonen, den blivande självmordsaspiranten, är en man i 20-årsåldern, bosatt i Kafr Karam, en håla på den irakiska landsbygden. En ganska vek och försiktig ungdom, som liksom många andra i hans ålder genom Irakkriget tvingats hem till byn från universitetet i Bagdad. I byn lever han och hans jämnåriga ett enahanda liv, hänger på byns torg, spelar kort och får tiden att gå. På torget förs diskussioner för och emot den amerikanska invasionen. En del uppskattar att tyrannen avlägsnats, men de flesta reagerar negativt på den främmande maktens närvaro i landet.

En bit in i romanen presenterar sig amerikanarna även i Kafr Karam. En amerikansk robot slår ner mitt i en bröllopsfest och dödar flera av deltagarna. Bokens "jag" är en av de första på platsen och får bevittna hemska scener. Och några dagar senare kommer amerikanska soldater och rycker upp honom och hans familj mitt i natten i sökandet efter terrorister. Fadern släpas ut oklädd, ja så oklädd att hans mandom blottas i familjens åsyn. Detta är något fruktansvärt! Mer än någon annan enskild faktor får det den unge mannen att ta ställning för att försöka hämnas oförrätterna.

Så tar han sig till Bagdad och söker upp några andra män från byn. De involverar honom successivt i den underjordiska terrorrörelsen. Länge finns det en tveksamhet om huruvida han är av tillräckligt hårt virke för att kunna ta på sig ett självmordsuppdrag. Men till sist blir han utvald för ett magnifikt sådant. Han skickas till Beirut, smittas där medvetet med ett framodlat virus och blir utsedd att resa till Väst för att starta den slutliga förintelsen av de otrogna.

Romanen skildrar på ett hyggligt övertygande sätt de resonemang och de känslor som kan le

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789150108187
Titel
Sirenerna i Bagdad
Författare
Khadra, Yasmina
Förlag
Alfabeta
Utgivningsår
2007
Omfång
284 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
144 x 216 mm Ryggbredd 26 mm
Vikt
518 g
Språk
Svenska
Baksidestext
En ung, känslig student från en sömnig småstad i Irak blir vittne till hur hans pappa blir förödmjukad av tanklösa amerikanska soldater under en bröllopsfest. Han blir stum av aggressivitet och ger sig så småningom iväg till Bagdad för att ansluta sig till en terroristcell.
Besatt av tanken på att hämnas får han ett självmordsuppdrag. Med ett virus i kroppen ska han bege sig till London för att smitta ner västvärldens befolkning.