Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Matarv : berättelser om mat som kulturarv

Matarv : berättelser om mat som kulturarv

Inbunden bok. Carlssons förlag. 2021. 252 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. 25x18 cm. Illustrerad med foton i färg och svartvitt.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789189065024
Titel
Matarv : berättelser om mat som kulturarv
Författare
Synnestvedt, Anita
Förlag
Carlsson
Utgivningsår
2021
Omfång
252 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
175 x 245 mm Ryggbredd 24 mm
Vikt
822 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Mat är en viktig del av vårt gemensamma kulturarv, även om man inte så ofta tänker på detta. Samtidigt är det ett arv under ständig förändring. Matarvet skapas i den tid vi befinner oss.Hur kan mat som kulturarv gestaltas och beskrivas, frågar måltidsforskaren Richard Tellström inledningsvis. Bokens skribenter fortsätter med berättelser om vad matarv kan vara, både för människor i allmänhet och för dem själva. Här skrivs om Rom och Bohuslän, om brödets roll och om honungskakan. Den internationellt uppmärksammade svenska fikastundens betydelse och kaffekalaset avhandlas. Läsarna informeras om hur mat förvarats genom tiderna, från en grop i marken till moderna kyl- och frysskåp. Och hur hanterar vi människor matarvet i kristider, som under en pandemi? Även nya råvarors etablering presenteras, som tång och annat ätligt från havet som vi svenskar ännu ej haft på våra bord. De flesta har också påtagliga minnen kopplade till skol- och sjukhusmat.Matarv är en rik och tankeväckande volym om vad och hur vi ätit. De många bilderna berikar framställningen och stegrar aptiten. Som en extra krydda avslutas varje kapitel med ett recept.Anita Synnestvedt är filosofie doktor i arkeologi och koordinator för kulturarvsakademin, Centrum för kritiska kulturarvsstudier (CCHS), Göteborgs universitet. Även skribent i boken.Monica Gustafsson är utvecklare och koordinator för kulturarvsakademin, Förvaltningen för kulturutveckling, VG regionen. Även skribent i boken.Bokens övriga skribenter presenteras i slutet av boken.