Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Tusen år av ögonblick : Från den heliga Birgitta till den syndiga

Tusen år av ögonblick : Från den heliga Birgitta till den syndiga

Inbunden bok Albert Bonniers Förlag. 2002. 224 sidor.

Nyskick. Inga anmärkningar. Boken är i fantastiskt skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9100578770
Titel
Tusen år av ögonblick : Från den heliga Birgitta till den syndiga
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår
2002
Omfång
224 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
131 x 206 mm Ryggbredd 20 mm
Vikt
380 g
Språk
Svenska
Baksidestext


I förordet till sin bok berättar Birgitta Holm om att en av de stora läsupplevelserna i hennes liv var när hon på 50-talet läste Erich Auerbachs "Mimesis. Verklighetsframställningen i den västerländska litteraturen".
Auerbachs undersökning gäller de tillfällen i Västerlandets historia då något annat visar sig, de tillfällen då det vardagliga, praktiskt enkla i livet blir föremål för en allvarlig, problematisk, ja tragisk behandling?
Auerbach följer den västerländska litteraturen från den episod i Odysséen där amman känner igen Odysseus på ärret på hans ben till det ögonblick då Mrs Ramsay mäter den bruna strumpan mot sonens ben i Virginia Woolfs To the Lighthouse. Två vardagliga episoder där det råkar vara en kvinnas blick som gäller. Men råkar det bara vara så? undrar förstås kvinnolitteraturforskaren Birgitta Holm. Finns det inte snarare goda skäl att misstänka att kvinnor överlag har kunnat stå för sådana ögonblick? Har inte kvinnorna genom historien varit nerdoppade i det vardagliga? Nog kan man förvänta sig att kvinnor erbjuder ett nytt tilltal och en ny blick på tingen när de kommer till tals i litteraturen.
Det har varit Birgitta Holms dröm att få följa Auerbach i spåren. Att liksom han göra ned-slag i texter som hon råkar på eller tycker om. Att på svensk botten undersöka var och hur en ny verklighet bryter in och en ny verklighetsgestaltning tar form. Men med fokus på kvinnorna.
Nu har hon skrivit den boken och belyser i korta essäer om femton kvinnliga författare tusen års svensk litteraturhistoria. Hon börjar med Birgitta Birgersdotter på 1300-talet och slutar med Birgitta Stenberg på 1900-talet. Däremellan kommer författare som Agneta Horn, Drottning Christina, Hedvig Charlotta Nordenflycht, Märta Helena Reenstierna (Årstafrun), Victoria Benedictsson, Ellen Key, Selma Lagerlöf, Elin Wägner, Maria Sandel, Moa Martinson och Sara Lidman.