Biskop Brasks måltider : svensk mat mellan medeltid och renässans
Inbunden bok. Bokförlaget Atlantis. 2016. 352 sidor.
Nära nyskick. Skyddsomslag i mycket gott skick.
Utgivningen av matkulturhistoriska böcker är inte så stor men det här är en mycket efterlängtad och unik bok om och av 1500-talsbiskopen Hans Brask i Linköping (jo, det är han med brasklappen). Femton författare har bidragit med artiklar som inte bara skildrar maten och råvarorna, utan också på ett spännande sätt sätter in dem i sin historiska kontext.
Kapitelrubrikerna är skiftande, från "Teologin vid bordet" till "Mjölnare, sågmästare, vattendrivna kvarnar och sågar" och det jag själv fann allra mest fascinerande: "Kök, källare och köksavfall på Linköpings medeltida biskopsgård". Här guidas läsaren genom köksregionerna i vad som senare blev Linköpings slott, med brunnen från 1100-talet som än i dag ger gott dricksvatten.
Boken är full av levandegörande detaljer, mumma för historieintresserade i allmänhet och matintresserade i synnerhet. Helt klart var Brask en ordningens man som ville ha koll på allt, inte bara mat och ekonomi, utan också alla praktiska göromål på en storgård och när de skulle utföras. Det är 350 sidor av unik inblick i det tidiga 1500-talet och vad jag vet så har vi ingen sådan här noggrann förteckning av 1500-talsmat i hela Euopa, och dessutom gjord av en biskop. En oumbärlig bok för mathistorikern, för medeltids- och renässanslajvaren och för den som vill bli inspirerad av en matlagning bortom vår tids fransk-amerikanska.
Skyddsomslaget har mindre skavanker. Utöver det inga skadade sidor eller klotter. Sparsamt använd och nästintill nyskick. Söker ett kärleksfullt hem där den får fortsätta att komma till användning!
Förlagsfakta
- ISBN
- 9789173538282
- Titel
- Biskop Brasks måltider : svensk mat mellan medeltid och renässans
- Författare
- Bonow, Madeleine A. - Gröntoft, Magnus - Gustafsson, Sofia - Lindberg, Markus
- Förlag
- Bokförlaget Atlantis
- Utgivningsår
- 2016
- Omfång
- 352 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 160 x 230 mm Ryggbredd 30 mm
- Vikt
- 902 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Intresset för måltider från förr är stort, mycket tack vare Historieätarna. I denna bok får vi en levande och ny bild av den svenska matkulturen i början av 1500-talet. Utgångspunkt är Biskop Brasks hushållspraktika, som är en unik och rikhaltig källa från tiden att ösa ur. Vi får inte bara veta vad man åt och hur man tillagade maten utan får också läsa om hur man sörjde för sin personal och om tidens handel och tekniska innovationer.
