Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Biskop Brasks måltider : svensk mat mellan medeltid och renässans

Biskop Brasks måltider : svensk mat mellan medeltid och renässans

Inbunden bok. Bokförlaget Atlantis. 2016. 352 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag i mycket gott skick. Utgivningen av matkulturhistoriska böcker är inte så stor men det här är en mycket efterlängtad och unik bok om och av 1500-talsbiskopen Hans Brask i Linköping (jo, det är han med brasklappen). Femton författare har bidragit med artiklar som inte bara skildrar maten och råvarorna, utan också på ett spännande sätt sätter in dem i sin historiska kontext.

Kapitelrubrikerna är skiftande, från "Teologin vid bordet" till "Mjölnare, sågmästare, vattendrivna kvarnar och sågar" och det jag själv fann allra mest fascinerande: "Kök, källare och köksavfall på Linköpings medeltida biskopsgård". Här guidas läsaren genom köksregionerna i vad som senare blev Linköpings slott, med brunnen från 1100-talet som än i dag ger gott dricksvatten.

Boken är full av levandegörande detaljer, mumma för historieintresserade i allmänhet och matintresserade i synnerhet. Helt klart var Brask en ordningens man som ville ha koll på allt, inte bara mat och ekonomi, utan också alla praktiska göromål på en storgård och när de skulle utföras. Det är 350 sidor av unik inblick i det tidiga 1500-talet och vad jag vet så har vi ingen sådan här noggrann förteckning av 1500-talsmat i hela Euopa, och dessutom gjord av en biskop. En oumbärlig bok för mathistorikern, för medeltids- och renässanslajvaren och för den som vill bli inspirerad av en matlagning bortom vår tids fransk-amerikanska.

Skyddsomslaget har mindre skavanker. Utöver det inga skadade sidor eller klotter. Sparsamt använd och nästintill nyskick. Söker ett kärleksfullt hem där den får fortsätta att komma till användning!

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789173538282
Titel
Biskop Brasks måltider : svensk mat mellan medeltid och renässans
Författare
Bonow, Madeleine A. - Gröntoft, Magnus - Gustafsson, Sofia - Lindberg, Markus
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Utgivningsår
2016
Omfång
352 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
160 x 230 mm Ryggbredd 30 mm
Vikt
902 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Intresset för måltider från förr är stort, mycket tack vare Historieätarna. I denna bok får vi en levande och ny bild av den svenska matkulturen i början av 1500-talet. Utgångspunkt är Biskop Brasks hushållspraktika, som är en unik och rikhaltig källa från tiden att ösa ur. Vi får inte bara veta vad man åt och hur man tillagade maten utan får också läsa om hur man sörjde för sin personal och om tidens handel och tekniska innovationer.