Oaxen skärgårdskrog : 101 recept med skärgårdens råvaror : abborre, gös, gädda, lax, piggvar, skärgårdslamm och desserter
Inbunden bok. Stockholm : Raster. 1999. 237 sidor.
Nära nyskick. Skyddsomslag i mycket gott skick.
Oaxen Skärgårdskrog - 101 recept med skärgårdens råvaror: abborre, gös, gädda, lax, piggvar, skärgårdslamm samt desserter, av restauratören Agneta Green och mästerkocken Magnus Ek
I Himmerfjären mellan Trosa och Södertälje ligger kalkön Oaxen, som fram till för några år sedan hade en vida berömd Skärgårdskrog. Här skapade Magnus Ek och Agneta Green små mästerverk med utgångspunkt från traktens skafferi: skärgårdslamm, lax, abborre, gädda, gös och piggvar, sommartryffel från Stjärnhof, honung från Mörkö, spannmål från Hölö samt kryddor och grönt från den egna örtagården. Även den vilda berberisen och oreganon på Oaxen var välkomna i köket.
I Magnus och Agnetas värld blev en mustig kalv- och havskräftssky precis vad en spiskumminbakad gös behövde och en Zinfandeldruva krävde. Här blev enkla råvaror som rotselleri och potatis till förgyllningar i sällskap med lamm och tryffel. Och ett syrligt skärgårdsbär som havtorn en perfekt följeslagare till Muscatdruvan.
Oaxens säregna miljö kombinerades med de lokala råvarorna och finstämda vinval var en viktig ingrediens i en lustfylld blandning. Fram till nu har det endast varit krogens gäster förunnat att njuta av detta. Genom denna bok kan du låta dig inspireras och uppleva stämningen och smakerna från Oaxens Skärgårdskrog.
Sedermera, som den gastronomiskt kunnige och nyfikne läsare av denna auktionstext säkert är, så fortsatte Oaxens matäventyr på Oaxen krog och slip på Djurgården i Stockholm. Den här magnifika boken med fantastiska recept, trevliga texter och underbara bilder av såväl de omskrivna maträtterna som naturen kring och på Oaxen – ja den är numera eftersökt och naturligtvis sedan länge slutsåld på förlaget!
Förlagsfakta
- ISBN
- 9789187214912
- Titel
- Oaxen skärgårdskrog : 101 recept med skärgårdens råvaror : abborre, gös, gädda, lax, piggvar, skärgårdslamm och desserter
- Författare
- Ek, Magnus - Green, Agneta - Olsson, Mikael - Thessing, Anders
- Förlag
- Stockholm : Raster
- Utgivningsår
- 1999
- Språk
- Svenska
