Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar
Inbunden bok. Natur & Kultur Akademisk. 1 uppl. 2014. 355 sidor.
Nära nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick.
Det här är en spännande bok på många sätt. Ann lyckas skriva om ämnet socker på ett sätt som fångar läsaren. Hon tar upp forskning, hypoteser och case i en bra blandning, jag ville fortsätta läsa helt enkelt. Hon är hård mot sockret – men underbygger sin ställning på ett övertygande sätt. Även om enskilda case inte kan svara för hela befolkningen, så tycker jag de delarna är mest spännande att läsa.
Idag, 2025, finns det alternativ för allt. Att vi behöver vara försiktiga med socker är ingen nyhet, men nya vanor kräver en insats. Och den möjligheten finns, om vi vill, orkar, och försöker. Att välja bort sämre alternativ behöver inte vara förknippat med präktighet och radikalism. Den viktiga pusselbiten blir dels kunskap, dels förändring. Det tycker jag boken "Det sötaste vi har" tar fasta på och kommunicerar.
Skyddsomslaget har mindre skavanker. Det förekommer också en mindre mängd pyttesmå "hundöron". Utöver det inga skadade sidor eller klotter. Sparsamt använd och nästintill nyskick. Söker ett kärleksfullt hem där den får fortsätta att vara lika behjälplig som den varit för egen del!
Förlagsfakta
- ISBN
- 9789127137950
- Titel
- Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar
- Författare
- Fernholm, Ann
- Förlag
- Natur & Kultur Akademisk
- Utgivningsår
- 2014
- Omfång
- 355 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 144 x 218 mm Ryggbredd 28 mm
- Vikt
- 540 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Vad skulle du tänka om du såg någon mata en kanin med läsk? Eller om du fick reda på att grannfamiljens mops fick glass varje fredag, godis varje lördag och gick på hundkalas varje söndag? Det finns inget djur vi skulle ge den mat som vi ger våra barn idag. De skulle bli sjuka, få hål i tänderna och ont i magen. Idag har 10 till 25 procent av alla barn oförklarliga magknip.
I Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar berättar vetenskapsjournalisten Ann Fernholm om hur den historiskt höga konsumtionen av socker och vitt mjöl ställer till det i barnens kroppar. Det är en svindlande resa som går från lever och hjärna, till tarmar och ben. Hon visar hur de sjukdomar och problem som ökar bland barn över hela världen – astma, allergier, glutenintolerans, typ 1 diabetes, depression, fetma, autism, adhd, akne och en för tidig pubertet – går att knyta till söt och vetemjölsbaserad mat och ett stillasittande liv.
